Postul intermitent a devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai populare metode de slăbire și menținere a sănătății. Deși pare o tendință modernă, principiile sale sunt vechi și inspirate, în parte, din practicile religioase sau culturale. Ce îl face atât de atractiv? Simplitatea: nu impune neapărat ce mâncați, ci mai degrabă când mâncați. Așa cum sugerează și numele, postul intermitent presupune alternarea unor perioade în care puteți lua masa, cu perioade în care consumul de alimente este restricționat complet. De exemplu, susțin specialiștii, în timpul postului, este permis doar consumul de lichide fără calorii, cum ar fi apa, ceaiul sau cafeaua neîndulcită. Cea mai populară formă este metoda 16/8, care presupune un interval de opt ore în care puteți mânca, urmat de 16 ore de repaus alimentar. În practică, acest lucru înseamnă că multe persoane aleg să sară peste micul dejun și să ia masa doar între prânz și seară, de exemplu între orele 12:00 și 20:00. O altă variantă este dieta 5:2, care prevede două zile pe săptămână în care consumul caloric este drastic redus, aproximativ 500 de calorii pe zi și cinci zile fără restricții alimentare. Aceste zile nu trebuie să fie consecutive, iar flexibilitatea este un avantaj pentru mulți dintre cei care aleg această metodă. Medicii spun că dincolo de pierderea în greutate, postul intermitent poate aduce o serie de beneficii, cum ar fi îmbunătățirea sănătății metabolice, reducerea inflamației, echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și susținerea funcțiilor cognitive.