Sfatul medicului
185 accesări 26 Februarie 2020 0 comentarii

Un simplu mesaj de încurajare produce minuni în viaţa noastră emoţională

Foarte mulţi oameni sunt stresaţi în ziua de azi, prinşi într-o presiune continuă, de dimineaţă până seara. Hipnoterapeutul Eugen Popa este de părere că există o serie de metode prin intermediul cărora putem face faţă presiunii, atât tipului cronic, care implică anxietatea şi aşteptări ridicate de la fiecare eveniment, cât şi formei acute, care tulbură liniştea doar în momentele de maxim interes.

Hipnoterapeutul Eugen Popa susţine că există un concept care devine din ce în ce mai important în ceea ce priveşte presiunea - perspectiva asupra stresului.

„Dacă recunoşti că provocările stresante îţi pot accentua concentrarea, îţi consolidează motivaţia şi îţi oferă oportunităţi de învăţare şi realizare, atunci ai o stare de spirit pozitivă. În schimb, dacă stresul se manifestă ca experienţă neplăcută, debilitantă şi puternic tulburătoare, atunci ai o stare de spirit negativă. Atunci când oamenii se confruntă cu o zi despre care ştiu că va fi o provocare, persoanele cu o stare de spirit pozitivă îşi sporesc performanţa şi îşi încheie ziua cu energie. Pentru persoanele cu o mentalitate negativă, se întâmplă exact contrariul. Perspectivele stresului nu sunt vizibile doar la adulţi, primele semne vizibile putând fi recunoscute încă din adolescenţă. În principiu, cei care cred în beneficiile potenţiale ale stresului sunt mai puţin predispuşi să se simtă stresaţi în urma evenimentelor dificile”, a explicat specialistul.

Cum ne schimbăm perspectiva negativă asupra stresului? Hipnoterapeutul spune că, atunci când suntem plini de anxietate din cauză că suntem mereu sub presiune la locul de muncă sau pentru că există o oportunitate deosebit de solicitantă sau un eveniment stresant în viaţa noastre, o soluţie pe termen scurt poate fi să ne uităm la un film horror. De ce? Pentru că frica indusă cu intenţie poate calma creierul, ducând la o recalibrare a emoţiilor.

Prezenţa unui suflet cald poate fi vindecătoare

Specialistul afirmă că un simplu mesaj de încurajare de la un prieten sau de la partenerul de viaţă ar putea să producă minuni în viaţa noastră emoţională. Practic, trimiterea unui mesaj către partener sau unui prieten care se confruntă cu o sarcină dificilă îl poate face pe acesta să se simtă mai bine.

Un studiu recent realizat de psihologul Emily Hooker a implicat efectuarea anumitor sarcini stresante, precum matematica mentală sau susţinerea unui discurs în public de către mai mulţi voluntari. În tot acest timp, tensiunea arterială şi ritmul cardiac le-au fost înregistrate de către cercetători. Astfel, în timp ce aşteptau să înceapă ceea ce aveau de făcut, o parte dintre participanţi au primit mesaje de la parteneri, aceştia aflându-se într-o cameră alăturată. Aceste mesaje au fost fie de susţinere, fie banale. În plus, analiza datelor fiziologice a arătat că şi textele banale, nu doar cele de susţinere, au redus tensiunea arterială a participanţilor, atât în timpul pregătirii, cât şi în timpul sarcinii propriu-zise.

„Când ne aflăm sub presiune psihologică, pare mai util să ni se reamintească faptul că există cineva care are cu adevărat grijă de noi, decât să primim sfaturi avizate”, consideră Eugen Popa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.