Sfatul medicului
2489 accesări 20 Februarie 2018 0 comentarii

Unde puteţi face ecografii cardiace Doppler pentru copii

Centrul Medical „Iowemed” din Constanţa îi informează pe părinţii copilaşilor cu probleme cardiace că au posibilitatea, începând de luna aceasta, de a realiza ecografii cardiace Doppler. Acestea vor fi executate şi interpretate de dr. Alina Cavache, medic pediatru din Bucureşti, cu competenţă în cardiologie pediatrică. Diagnosticul precoce al bolilor cardiace congenitale este esenţial, copilul având, astfel, şansa unui tratament care să îi permită o viaţă normală, au explicat reprezentanţii „Iowemed”.

Precizăm că ecografia cardiacă este o metodă imagistică de explorare a inimii, prin care se vizualizează, pe un ecran, părticele din inimă. În aceste secţiuni, se pot măsura dimensiunile celor patru cavităţi cardiace (atriul stâng, ventriculul stâng, atriul drept şi ventriculul drept), precum şi ale vaselor mari care se varsă în inimă (vena cavă inferioară) şi care pleacă din inimă (aortă).

Aşadar, eco-cardiografia este, clar, cea mai importantă şi cea mai frecvent utilizată metodă imagistică din domeniul cardiologiei, datorită costurilor mai reduse comparativ cu alte metode imagistice (tomografia computerizată cardiacă, scintigrafia cardiacă, cateterismul cardiac) şi, de asemenea, datorită lipsei iradierii care o face repetabilă ori de câte ori este nevoie pentru a urmări evoluţia bolii unui pacient cardiac. Specialiştii susţin că ecocardiografia este recomandată pentru stabilirea diagnosticului oricărui pacient cardiac sau oricărui pacient care are unul sau mai multe simptome cardiace: durere în piept, respiraţie grea, palpitaţii, oboseală. Totodată, investigaţia mai este recomandată oricărui pacient care are hipertensiune arterială (tensiunea arterială crescută), pentru a se vedea în ce măsură este afectată şi inima.

În ce constă screeningul?

Aşa cum în timpul sarcinii aţi evaluat ecografic fătul, şi după naştere inima copilului trebuie vizualizată, pentru a şti dacă este perfect construită. Unele defecte din naştere pot să evolueze fără simptome dramatice până la vârsta adultă şi să cauzeze, în timp, modificări severe, irecuperabile.

Specialiştii Centrului Medical „Iowemed” au mai declarat că ecografia cardiacă este una dintre cele mai avansate modalităţi de a afla informaţii despre eventuale malformaţii congenitale sau alt tip de anomalii pe care cel mic le poate avea. În principal, ecografia cardiacă arată cât de bine se mişcă valvele, dacă există lichid în jurul cordului şi dacă inima şi vasele de sânge din jurul ei funcţionează normal.

Investigaţia durează între 15 şi 60 de minute şi nu necesită pregătirea specială a pacientului.

Ecografiile se vor realiza la sediul centrului, de pe bulevardul I.C. Brătianu, o dată pe lună. Pentru programări, puteţi suna la 0241.962.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.