Foto: Everyday health

Foto: Everyday health
Foto: Everyday health
Boli şi afecţiuni
242 accesări 31 Iulie 2020 0 comentarii

Urticaria solară apare în câteva minute de la expunerea la soare

Vara, una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni este urticaria solară, care apare la doar câteva minute de la expunerea pielii la lumina soarelui sau la alte surse de lumină artificială ce emit radiație ultravioletă. Cert este că această reacție anormală a pielii la lumina soarelui poate persista de la câteva minute, până la o oră sau chiar mai mult. De precizat că în anumite cazuri urticaria solară poate deveni o problemă extrem de serioasă și deranjantă, așa că trebuie să aveți mare grijă când mergeți la plajă, și mai ales cât timp vă expuneți.

Potrivit dr. Corina Dima, mecanismul exact de apariție al urticariei solare nu este complet cunoscut, dar este posibil să fie construit în jurul unei reacții imune de tip antigen-anticorp. Altfel spus, o substanță chimică internă (foto-alergen) reacționează cu radiațiile ultraviolete producându-se o reacție alergică, ce se manifestă prin urticarie.

Specialiștii afirmă că vârsta medie de debut a urticariei solare este de aproximativ 35 ani, însă aceasta își poate face apariția la orice vârstă.

De fiecare dată, persoanele afectate se confruntă cu o erupție eritematoasă, însoțită de prurit (mâncărimi) și senzație de înțepătură. De regulă, a subliniat medicul, erupția este formată din plăci sau papule eritematoase.

Cele mai frecvent afectate sunt zonele care în mod normal nu sunt expuse la soare, cum ar fi toracele posterior. Zonele frecvent expuse la soare, cum ar fi fața sau mâinile, sunt minim afectate sau chiar neafectate. Acest fenomen poate fi atribuit aclimatizării sau „tăbăcirii” pielii în aceste zone. În cazul afectării unor zone extinse de tegument, pierderea de lichide în edemul extracelular poate conduce la simptomatologie sugestivă pentru insolaţie: ameţeli, cefalee, greaţă şi vomă. Desigur, pot fi afectate şi zone acoperite de haine, în funcţie de grosimea hainelor, dar şi de cantitatea de radiaţie ultravioletă cu care s-a intrat în contact.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.