30 Martie 2017
1312 accesări
0 comentarii

Leurda este vedeta acestei perioade, deoarece o găsim în piaţă, dar şi la toate colţurile de stradă, vândută de comercianţii ambulanţi. Aceasta se mai numeşte şi usturoi sălbatic, deoarece sunt înrudite şi au acelaşi miros. Leurda este recunoscută ca fiind o plantă cu proprietăţi antibacteriene, antibiotice şi antiseptice. De asemenea, aceasta scade tensiunea arterială şi riscul de a dezvolta boli de inimă.

„Leurda este folosită în bucătărie, la prepararea anumitor mâncăruri, dar are şi indicaţii terapeutice, aşa că trebuie să se profite din plin de ea, deoarece este o plantă de sezon şi trebuie consumată atâta timp cât o găsim. Această plantă este bogată în uleiuri volatile, săruri minerale şi vitamine, aşa că aduce numeroase beneficii organismului, susţinându-i şi întărindu-i starea de sănătate. Leurda întăreşte sistemul imunitar”, explică dr. Mirela Stângaciu, fitoterapeut.

Usturoiul sălbatic poate fi folosit sub formă de ceai, dar şi în salate, ciorbe, supe, tocăniţe şi alte feluri de mâncare. Deşi beneficiile sale sunt multiple, fiind utilă persoanelor cu afecţiuni ale căilor respiratorii, deoarece este bronhodilatatoare, celor cu nivel de colesterol crescut, cu insomnie, depresie, etc., leurda are şi contraindicaţii.

Persoanele care au probleme gastrointestinale trebuie să o consume cu moderaţie, deoarece poate provoca senzaţie de arsură gastrică, dar şi alte simptome gastrointestinale. De asemenea, aceasta nu este indicată femeilor ce alăptează, pentru că poate modifica gustul laptelui.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU