17 Mai 2020
1599 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane suferă, la ora actuală, de sinuzită cronică, aceasta fiind urmarea unor infecții bacteriene repetitive. De asemenea, ea poate fi o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii superioare asemănătoare astmului. Din această cauză, este nevoie de multă răbdare și tratament de lungă durată pentru a scăpa de dureri.

De cele mai multe ori, virozele și infecția bacteriană secundară sunt cauzele cele mai frecvente ale sinuzitelor, iar alergia respiratorie este un factor predispozant important. Specialiștii spun că alergia poate fi cauza inflamației cronice a mucoasei nazale și sinusale. Practic, inflamația mucoaselor nu permite curățirea normală a sinusurilor de bacterii și crește, astfel, posibilitatea declanșării unei sinuzite bacteriene secundare.

Totuși, dacă testele alergologice la alergene inhalatorii sunt pozitive, medicul vă poate prescrie un tratament antialergic. Astfel, riscul declanșării unei infecții se reduce semnificativ. Deoarece simptomele se pot agrava, pacienții cu afecțiuni respiratorii trebuie să evite iritanți de mediu, cum ar fi fumul de țigară, mirosuri puternice, expunere prelungită la frig.

În același timp, modificările de apărare imunologică sau de structură pot sta la baza infecțiilor sinusurilor, dar și scăderea capacității de apărare imunologică poate fi o altă cauză ce duce la apariția bolii. De-a lungul timpului, cercetările medicale au demonstrat că la copiii cu sinuzită cronică, răspunsul la tratamentul de imunizare se corelează cu capacitatea naturală de a inactiva bacteriile răspunzătoare de recidivele de sinuzită.

Modificările structurale ale cavității nazale pot fi de asemenea o cauză a sinuzitei recurente, la fel ca și îngustarea pasajului de drenaj nazal sau obstrucțiile nazale cauzate de tumori, polipi sau deviații ale septului nazal (peretele ce desparte cele două fose nazale).

Ce tip de tratamente puteți folosi

Deși de cele mai multe ori tratamentul medicamentos poate preveni sinuzita recurentă, intervenția chirurgicală poate fi câteodată necesară pentru rezolvarea obstrucției nazale. În plus, mulți bolnavi cu sinuzită cronică sau recurentă prezintă mai mulți factori ce predispun la infecție, astfel încât tratarea unei singure cauze este de multe ori insuficientă. De regulă, tratamentul infecțiilor de acest tip necesită o terapie combinată. În cazurile în care sinuzita se dovedește a fi cauzată de infecția bacteriană, pe lângă tratamentul antibiotic adecvat se prescrie și un medicament pentru asigurarea pasajului de drenaj (prin reducerea obstrucției) și controlul alergiei. Acesta poate fi un medicament decongestionant, mucolitic sau un spray nazal corticosteroid. De asemenea, antihistaminicele sub formă de tablete, sirop sau pompă nazală sunt eficiente în controlul alergiei și al inflamației.

Trebuie precizat că tratamentul sinuzitei cronice, inclusiv cel antibiotic, necesită tratament deseori de lungă durată care poate ajunge la 4-6 săptămâni. Tratamentul de lungă durată pentru controlul și reducerea sensibilității alergice este eficient în prevenirea sinuzitelor la pacienții alergici. Acesta include imunoterapia cu vaccinuri antialergice, medicația antiinflamatorie etc.

Pe lângă acestea, a precizat dr. Ionica Ciortan, ca metodă de tratare a sinuzitei mai există și diatermia medicală bipolară cu radiofrecvență, considerată a fi o metodă revoluționară de recuperare, care determină bio-stimulare la nivel celular, declanșând procesul de regenerare prin forțele proprii ale organismului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU