Sănătate
214 accesări 24 Mai 2020 0 comentarii

Vă enervați des? Nu-i nimic! Furia vă ajută să luați decizii mai bune

Data viitoare când sunteți indecişi şi aveți nevoie să vă „limpeziți”, ar putea să vă ajute mult dacă vă enervați, arată rezultatele surprinzătoare ale unui nou studiu. Se pare că furia îi face pe oameni să facă alegeri mai bune, în ciuda „reputaţiei” acestei stări. Aceasta s-ar putea datora faptului că persoanele furioase îşi bazează deciziile pe indicii care contează cu adevărat, decât pe lucruri despre care se poate spune că sunt irelevante sau doar distrag atenţia de la scopul principal.

Wesley Moons, psiholog la Universitatea California din Santa Barbara, şi colega sa Diane Mackie au imaginat trei experimente pentru a determina modul în care furia influenţează gândirea, dacă îi face pe oameni să fie mai analitici sau mai atenţi în legătură cu deciziile lor sau dacă, din contră, îi face să ia decizii mai rapide şi mai pripite.

În ambele studii, cercetătorii au descoperit că participanţii furioşi puteau să deceleze mai bine între argumentele puternice şi cele slabe şi erau mai convinşi de cele mai pertinente. În grupul în care participanţii nu au fost „înfuriaţi”, aceştia tindeau să fie convinşi în egală măsură de ambele categorii de argumente. Constatările cercetătorilor americani au fost publicate într-o revistă de specialitate. Explicaţia psihologilor ar fi că furia este cea care îi motivează pe oameni să intre în acţiune şi se pare că, de cele mai multe ori, chiar îi ajută să ia decizia corectă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.