Sfatul medicului
223 accesări 06 Iunie 2019 0 comentarii

Vă mănâncă pielea? Ce este de făcut în această situație

Aveți mâncărimi și nu știți ce să mai faceți pentru a scăpa de această senzație neplăcută? Înainte de a vă aplica pe piele vreun unguent, mergeți la medic, pentru că aceste mâncărimi pot avea diverse cauze, iar identificarea lor corectă este absolut necesară pentru un tratament adecvat.

Potrivit dr. Valentina Măsaru, mâncărimile cutanate nu apar întotdeauna cu modificări vizibile ale pielii și, tocmai de aceea, acestea pot fi asociate cu roșeață, pete sau bășici, piele uscată, crăpată, îngroșată sau chiar zone care sângerează. Îngrijirea la domiciliu, de la hidratarea zilnică și folosirea de produse blânde de curățare, până la îmbăierea cu apă călduță pot ajuta la ameliorarea problemei măcar pe moment. Totuși, tratarea pe termen lung necesită identificare și îndepărtarea cauzei care stă la baza afecțiunii.

Medicul a precizat că una dintre cele mai frecvente cauze ale mâncărimii cutanate este reprezentată de pielea uscată, consecință a factorilor de mediu, cum ar fi vremea excesiv de caldă sau rece sau chiar umiditate scăzută. În același timp, curățarea și spălarea în exces cu produse mult prea agresive pot provoca bolile de piele precum dermatita, psoriazisul, arsurile, cicatricile, dar și mușcăturile de insecte și urticaria pot cauza la rândul lor senzația de mâncărime cutanată.

În unele cazuri, însă, mâncărimea de lungă durată a pielii poate reprezenta chiar un simptom al unor boli mai grave ca bolile sanguine, diabet, afecțiuni ale rinichilor sau ficatului, HIV sau semne de glandă tiroidă hiperactivă.

Dacă senzația de mâncărime apare odată cu începerea unui nou tratament, atunci aceasta ar putea fi cauza.

De asemenea, la anumite substanțe, pielea poate dezvolta o reacție alergică, iar nichelul, prezent în multe produse de uz zilnic, de la telefoane mobile, bijuterii, rame de ochelari, până la fermoare și catarame este una dintre cele mai frecvente cauze.

Alte substanțe care pot provoca reacții alergice ale pielii includ: lac de unghii, parfumuri, șampoane sau latex.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.