06 Septembrie 2018
849 accesări
0 comentarii

Administrarea vaccinului pneumococic este foarte importantă, pentru că poate ajuta la prevenirea unor boli, precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele. În rândul copiilor, bolile pneumococice pot provoca afecțiuni grave sau chiar decese.

Potrivit statisticilor, România înregistrează, în prezent, cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia, o boală prevenibilă prin vaccinare, constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.

În scopul prevenirii bolilor pneumococice la copii, Ministerul Sănătății a repartizat Direcțiilor de Sănătate Publică din întreaga țară vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe. Vaccinul se poate administra copiilor sub doi ani, iar imunizarea se face cu trei doze, la două, patru și 11 luni. În concluzie, vaccinul pneumococic conjugat joacă un rol important în reducerea încărcării patologice determinate de afectarea mucoaselor (OMA și pneumonie) în populația țintă.

În plus, vaccinarea în cadrul programului de imunizare cu vaccin pneumococic conjugat a redus portajul nazo-faringian la copiii vaccinați, dar și la contacți, demonstrând fenomenul de imunitate indirect, la populația nevaccinată. De asemenea, incidența infecțiilor invazive pneumococice la vârstnici a fost redusă cu 65%.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU