07 Aprilie 2021
280 accesări
0 comentarii

Vaccinurile sunt unul dintre cele mai puternice instrumente din istoria sănătăţii publice, iar în prezent beneficiază de imunizare foarte mulţi copii şi adulţi. Oamenii trebuie să ştie că ele pot fi administrate în siguranţă chiar şi acum, pe timp de pandemie, iar medicii nu fac altceva decât să ia, mereu, măsuri pentru continuarea acestor programe esenţiale, salvatoare de vieţi.

Vaccinurile sunt extrem de importante, pentru că protejează oamenii împotriva multor boli mortale. De exemplu, datorită vaccinării, variola a fost eradicată complet. Înainte era o boală comună care omora o treime din persoanele care o contractau. Din fericire, ultimul caz de variolă contractată în mod natural a fost în anul 1977, iar această boală a fost eradicată în 1980. Apoi, poliomielita este o boală infecţioasă de care se îmbolnăvesc în cea mai mare parte copiii. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, o persoană din 200 dezvoltă paralizie incurabilă după infecţie. În 1955, a fost dezvoltat un vaccin care a fost introdus pe scară largă, iar începând din 2020, singurele şi ultimele cazuri de poliomielită au fost înregistrate în Pakistan şi în Afganistan.

În ceea ce priveşte virusul rujeolei, acesta a fost identificat în 1954, iar în 1963 a fost introdus un vaccin. „Datorită vaccinării, între 2000 şi 2018 numărul deceselor cauzate de rujeolă la nivel mondial a scăzut cu 73% şi au fost evitate astfel 23 de milioane de decese. Cu toate acestea, în ţările europene continuă să apară focare de rujeolă, deoarece rata de vaccinare este insuficientă în unele regiuni. Vaccinurile acţionează pregătind sistemul imunitar al unei persoane (sistemul natural de apărare al organismului) pentru a recunoaşte şi a se apăra împotriva unei anumite boli. Mai mult decât atât, în urma vaccinării, organismul unei persoane îşi creează mijloace de apărare împotriva unor boli comune, la care este expus. Totodată, persoanele vaccinate pot contribui la protejarea celor care nu pot fi vaccinaţi. Printre aceştia se numără sugarii, copiii, persoanele în vârstă şi persoanele cu sisteme imunitare slabe, cum ar fi pacienţii bolnavi de cancer. Aceste grupuri beneficiază de pe urma vaccinării celorlalţi, deoarece boala nu se mai poate răspândi cu uşurinţă în comunitate”, au precizat specialiştii DSPJ.Ei au precizat că imunitatea comunitară se obţine numai printr-un număr mare de vaccinări. Medicii susţin că, atunci când se vaccinează un număr mare de persoane, lanţurile de contaminare sunt oprite. În plus, pentru a se împiedica răspândirea rujeolei în comunitate, 95% din persoane trebuie să se vaccineze împotriva acestei boli.

De asemenea, vaccinurile vă pot proteja împotriva altor boli: hepatita B, infecţia cu papiloma/virusul uman, gripă, rujeolă, oreion şi rubeolă, poliomielită, tetanos, tuberculoză.

„Prin menţinerea sănătăţii populaţiei, vaccinarea contribuie la reducerea efectelor sociale şi psihologice ale bolilor asupra oamenilor şi scade povara asupra spitalelor şi sistemelor de sănătate. Astfel, resursele pot fi utilizate pentru combaterea altor boli grave”, au adăugat medicii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU