Sfatul medicului
759 accesări 20 Mai 2019 0 comentarii

Vaccinurile produc creşterea nivelului de anticorpi din organism

Toţi părinţii ar trebui să ştie că vaccinurile, în primul an de viaţă al unui copil, sunt extrem de importante. În primul rând, acestea contribuie la imunizarea organismului faţă de o mulţime de boli produse de agenţi infecţioşi (virusuri sau bacterii). Trebuie amintit faptul că folosirea vaccinurilor de-a lungul ultimului secol a determinat eradicarea unor boli (variola,) sau restrângerea altor boli, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul ori rujeola.

Potrivit dr. Lenuţa Malcea, medic pediatru la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, bolile care sunt prevenite prin vaccinuri s-au dovedit a fi boli grave sau foarte grave, astfel încât utilizarea pe scară largă a vaccinurilor a făcut ca un număr extrem de mare de copii şi adulţi să fie scutiţi de aceste boli. Apoi, morbiditatea şi mortalitatea prin boli infecto-contagioase a scăzut la nivel global, iar speranţa de viaţă a crescut semnificativ.

„Studiile au demonstrat că iniţierea imunizărilor active la vârstă mică este necesară şi reprezintă un avantaj major în creşterea rezistenţei organismului la boli contagioase. Ca orice produs medicamentos vaccinurile au efecte secundare şi reacţii adverse, incidente, accidente şi complicaţii a căror frecvenţă este variabilă, în funcţie de preparat. La nivel general, beneficiile administrării de vaccinuri sunt imens mai multe şi mai importante, în comparaţie cu neajunsurile. Din fericire, efectele secundare minore sunt cele care prevalează, în comparaţie cu complicaţiile majore, care sunt foarte rare. În nici un caz, vaccinurile nu sunt mai periculoase decât boala, vaccinul produce într-un timp variabil creşterea nivelului de anticorpi faţă de agenţii patogeni şi acesta este un proces care se desfăşoară fără simptome clinice, pe când bolile infecţioase produse de respectivii agenţi patogeni (faţă de care administrăm vaccinurile) produc o simptomatologie clinică individualizată, cu simptome de o gravitate variabilă, adesea cu complicaţii majore, ceea ce afectează populaţia infantilă, familiile şi împovărează sistemul de sănătate”, a explicat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.