24 Septembrie 2018
722 accesări
0 comentarii

Verucile vulgare sunt nişte îngroşări ale pielii, foarte variabile ca număr şi aspect, care apar, de obicei, la nivelul mâinilor şi picioarelor.

Potrivit dr. Ioana Cosma, medic specialist dermatolog, cu toate că atât papiloamele, cât şi verucile sunt inofensive, se impune, neapărat, tratarea lor.

Spre exemplu, acestea pot fi înlăturate cu ajutorul unor substanţe care ard, practic, verucile, dar în acelaşi timp se poate apela la crioterapie (îngheţare) sau la arderea lor cu laserul sau electrocauterul. Desigur, modalitatea de tratament se alege în funcţie de vârsta pacientului, antecedente personale, dar şi de aspectul clinic, respectiv zona de tratat, numărul lor etc.

Verucile mai vechi pot depăşi diametrul de un cm sau se pot reuni în placarde verucoase destul de mari. De obicei, acestea nu sunt dureroase, dar în unele localizări provoacă dureri vii, fie prin fisurarea lor, fie la mers (cele plantare). Medicul a mai spus că verucile sunt mai frecvente la copiii de vârsta şcolară şi adolescenţi, decât la adulţi.

Precizăm că verucile vulgare se localizează cel mai des pe mâini, degete şi picioare şi se pot multiplica prin auto inoculare. „Transmiterea bolii se face, mai ales, prin contact direct. Contactul indirect, prin ciorapi sau pantofi contaminaţi sau datorită solului bazinelor de înot şi sălilor de gimnastică, este un alt factor important de răspândire a verucilor plantare”, a explicat medicul.

Partea bună a lucrurilor este că verucile vulgare, indiferent de locul în care sunt situate, pot dispărea Ia copil, dar cel mai des după ce au persistat o perioadă mai lungă de timp.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU