22 Septembrie 2021
280 accesări
0 comentarii

Vi s-a întâmplat vreodată ca doar auzind numele unui aliment să vi se facă rău? Această senzație este asociată cu aversiunea gustativă, o afecțiune care determină respingerea anumitor alimente deoarece, după ingerarea lor, acestea au cauzat un sentiment de disconfort sau o boală, precizează dozadesanatate.ro.

Și, deși alimentele nu sunt întotdeauna cauza problemei, aportul lor este adesea asociat cu apariția simptomelor neplăcute. Astfel, doar menționarea numelui lor provoacă frisoane și disconfort. De ce se întâmplă acest lucru? Aversiunea gustativă este legată de condiționarea clasică, ce se bazează pe potrivirea diferiților stimuli, chiar și atunci când aceștia nu sunt legați între ei. În acest sens, există un stimul neutru și unul necondiționat care, împreună, pot genera un răspuns automat. Învățarea care are loc în cadrul condiționării clasice se bazează pe potrivirea stimulilor neutri și necondiționați în repetate ocazii.

Cum este legată condiționarea clasică de aversiunea gustativă? Mâncarea care vă provoacă repulsie este stimulul neutru care este asociat cu boala, adică stimulul necondiționat. Această asociere vă determină să oferiți un răspuns necondiționat. După această asociere, stimulul care a fost neutru la început devine unul care condiționează un răspuns de respingere a alimentelor. Astfel, aversiunea față de gustul condiționat apare atunci când vă îmbolnăviți după ce mâncați un anumit aliment pe care ajungeți să îl asociați cu cauza bolii. Problema este că respingerea poate dura zile și chiar ani.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU