Caldura mare, canicula, hipertensiv, gras (11)

Caldura mare, canicula, hipertensiv, gras (11)
17 Iunie 2013
897 accesări
0 comentarii

Zilele caniculare încep deja să se facă resimţite şi pe litoral, astfel că, trebuie să fim pregătiţi să le întâmpinăm fără probleme, urmând câteva sfaturi simple venite din partea medicilor.
Printre cele mai importante sunt consumul de lichide, dar şi evitarea expunerii la soare la orele prânzului pentru a evita insolaţia. Cardiacii şi bătrânii, cei mai sensibili Temperaturile de peste 30 de grade care par numai bune pentru zile de relaxare pe plajă sunt adevăraţi inamici pentru persoanele care au probleme de sănătate. De altfel, cei mai afectaţi de valul de căldură sunt cardiacii, bătrânii şi persoanele care au probleme respiratorii. „Bolnavii de inimă, cei care suferă de astm bronşic, cei cu tulburări ale tiroidei, bolnavii cu tulburări psihice, copiii, bătrânii să facă tot posibilul pentru a avea un ventilator acasă sau la serviciu, o sursă care răcoreşte aerul, să evite expunerea la soare mai ales la orele prânzului, iar dacă totuşi o fac, să poarte ochelari de soare şi să îşi acopere capul cu o pălărie sau o umbrelă. Mai mult, este bine ca fiecare dintre noi să aibă cu el în permanenţă o sticlă cu ceai neîndulcit, apă plată alternată cu apă minerală. Organismul are nevoie de cât mai multe lichide: 2-2,5 l/24 ore, aşa că trebuie să ne hidratăm în permanenţă. Pe de altă parte trebuie să evităm cafeaua şi orice alte produse ce conţin cafeină, băuturile acidulate, alcoolul, tutunul şi abuzul de medicamente. În schimb, se pot consuma mai puţin alimente bogate în proteine şi mai multe fructe şi legume fie crude, fie în salate, cu puţin ulei de măsline şi lămâie. Dacă însă apar dureri de cap prelungite, greţuri, vărsături, inapetenţă prelungită, adresaţi-vă medicului de familie”, explică dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Constanţa. Alimente care favorizează pierderea kilogramelor Pentru a nu vă îngreuna alimentaţia de vară, medicul vine şi cu câteva recomandări pentru o alimentaţie sănătoasă şi care, în plus, ajută la pierderea kilogramelor în plus. „Printre alimentele recomandate în perioada de vară, lista poate începe cu ardeiul gras, una dintre cele mai populare legume ale verii, extrem de recomandat în dietele pentru slăbit. Conţine o substanţă numită capsaicină care acţionează la nivelul sistemului digestiv. Elimină toxinele din organism şi straturile adipoase care deformează silueta. Mai sunt recomandate roşiile care sunt sărace în calorii dar bogate în fibre şi vitamina C, iar ca fructe sunt recomandate prunele care conţin o mulţime de fibre ce contribuie la prevenirea constipaţiei şi la eliminarea toxinelor din corp, sau piersicile care prin conţinutul de fibre devin aliment laxativ”, completează medicul. De altfel şi reprezentanţii din Ministerul Sănătăţii fac câteva recomandări pentru populaţie în această perioadă. „Pe parcursul zilei se recomandă duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosită o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”.

Taguri articol: canicula stiri medicale

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase