31 Octombrie 2018
887 accesări
0 comentarii

Aşteptarea rezultatului unui test de sarcină este întotdeauna plină de emoţii. Unele femei speră din tot sufletul ca acesta să iasă pozitiv, dar sunt şi multe dintre ele care nu îşi doresc copii şi pentru care faptul că testul iese negativ reprezintă o mare bucurie.

Indiferent de situaţie, momentele de aşteptare a rezultatului sunt pline de tensiune şi chinuitoare, chiar dacă femeia respectivă îşi doreşte să iasă pozitiv sau nu. Pe scurt, ce face un test de sarcină?

Acesta detectează concentraţia de gonadotropină corionică umană (hCG), hormon prezent în urina femeilor gravide la 10-14 zile după concepţie. În prezent, testele de sarcină de pe piaţă au o precizie de 99% chiar din prima zi de întârziere a menstruaţiei, însă mai multe studii au arătat că acestea sunt cu adevărat concludente abia după o săptămână de la data întârzierii. De obicei, un test de sarcină se face după 4-5 săptămâni de la ultimul act sexual neprotejat.

Potrivit dr. Mihai Zisu, medic specialist Obstetrică - Ginecologie, este foarte important să vă urmăriţi ciclul menstrual, chiar dacă doriţi sau nu să rămâneţi gravidă. Aceste cunoştinţe vă pot ajuta în luarea deciziei corecte, cum ar fi sarcina sau prevenirea acesteia.

Când este necesar să faceţi testul

Testul este indicat în absenţa sau întârzierea ciclului menstrual ori atunci când aveţi greţuri sau vărsături, acestea fiind primele simptome care pot apărea în sarcină. Desigur, între timp apare şi oboseala, întrucât cantităţile mari de progesteron produse de corpul dumneavoastră pentru a proteja sarcina pot cauza o stare de oboseală continuă.

Apoi, pot apărea dureri sau tensiuni la nivelul sânilor sau modificări de pigmentare şi chiar modificări de comportament. Pe scurt, puteţi trece prin stări emoţionale diferite, uneori şi fără motiv. În acelaşi timp, apar şi poftele şi aici trebuie să ştiţi că unele alimente pe care le mâncaţi înainte pot deveni dezagreabile sau puteţi să aveţi o plăcere neaşteptată pentru alte alimente.

„Ori de câte ori aveţi primele simptome de sarcină, este necesar să faceţi un test de sarcină. Cu toate acestea, puteţi obţine rezultate inexacte dacă o faceţi prea devreme din cauza Gonadotropinei Chirionice Umane (HCG). Acest hormon se produce după una sau două săptămâni de fertilizare. În mod deosebit, nivelul de HCG poate varia la diferite femei, creşterea acestuia putând să nu fie conformă cu statusul ultimei menstruaţii”, a explicat medicul.

Alternativa - testul de sânge

În plus, mai există o modalitate de a afla dacă sunteţi însărcinate sau nu: testele de sânge, care se pot face doar la cabinetul medical, dar sunt folosite mult mai rar decât cele pe bază de urină. Avantajul este că, prin intermediul lor, sarcina poate fi identificată chiar mai repede, la circa şase-opt zile de la ovulaţie.

Testul de sarcină calitativ foloseşte o mică mostră de sânge în care identifică doar prezenţa hormonului HCG. În acest fel, medicul primeşte o informaţie cu răspuns fie pozitiv, fie negativ cu privire la prezenţa HCG în sânge. Pentru că nu se măsoară concentraţia hormonului şi pentru că nu există o formă de măsurare cantitativă, medicul nu poate să vă spună şi când aţi rămas gravidă, ci doar dacă în corpul dumneavoastră se află o sarcină în desfăşurare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU