Sfatul medicului
262 accesări 11 Iulie 2019 0 comentarii

Vine un nou membru în familie ? Cum vă convingeți copilul mai mare să-și accepte frățiorul

Aveți un copilaș și vă pregătiți de venirea pe lume al celui de-al doilea? Chiar dacă pentru părinți acesta este un motiv de maximă bucurie, pentru frățiorul mai mare ar putea fi o adevărată provocare și o problemă. Pentru ca el să se obișnuiască mai ușor cu bebelușul, este necesar să aveți în vedere mai multe aspecte. În primul rând, lăsați-l pe copilul mai mare să aleagă un cadou de „bun venit în familie” pentru nou-născut. În același timp, gândiți-vă la un cadou pe care noul membru al familiei îl poate „oferi” fratelui său mai mare. Spre exemplu, o păpușă căreia îi puteți schimba scutecele ar fi ceva distractiv, mai ales când vă va vedea cum schimbați bebelușul, exersând în paralel.

„Pe un ton calm, stabiliți limite și reguli clare legate de nou-născut și asigurați-vă că cel mare înțelege că dumneavoastră sunteți șeful din casă. Copiii mai mari se pot simți nemulțumiți de prezența noului membru al familiei. Deși aceste sentimente sunt naturale și de așteptat, explicați-i copilului când se comportă neadecvat și învățați-l să fie blând - puteți exersa atingeri ușoare cu animalul de companie sau cu jucăriile sale. Învățați-l cum să țină bebelușul în brațe în siguranță și permiteți-i să-și îmbrățișeze fratele sau sora mai mică ori de câte ori se ivește ocazia. Faceți activități împreună în timp ce alăptați, cum ar fi cititul, inventatul poveștilor sau cântatul. Puteți, de asemenea, să-i puneți la dispoziție un kit cu jucării interactive, poate chiar și o gustare, cu care copilul se poate juca atunci când stați cu bebelușul, sau îl hrăniți”, sunt sfaturile specialiștilor Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”.

În acest fel, fratele sau sora mai mare se va simți important/ă, mai ales dacă îi dați sarcini speciale. Acest lucru îl va ajuta pe copil să se simtă „mare”. Lăudați-i eforturile, încurajați-l spunându-i că nu vă puteați descurca fără el și că într-adevăr, aveați nevoie de ajutorul unui copil mare. Chiar dacă sunt micuți, frățiorii pot ajuta și ei la colectarea scutecelor, mutarea jucăriilor, culegerea prosoapelor etc.

Înainte de toate, însă, cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă ajuta copilul să se adapteze la viața alături de un frate sau o soră este, probabil, cel mai dificil lucru de facilitat - asigurați-vă că fratele mai mare primește suficient de mult timp „unu-la-unu”. De ce? Pentru că, în general, copiii mici sunt, prin natura lor, destul de egoiști și nu le prea place să-și împartă lucrurile cu alții.

Așa că, în timp ce adulții consideră că este minunat să aibă un partener de joacă, cei mici își dau seama destul de repede când au pierdut atenția principală. Țineți cont că acțiunile vorbesc mai puternic decât cuvintele, așa că timpul petrecut cu nou-născutul este extrem de valoros pentru copiii mai mari. Având în vedere faptul că mama are, în general, un program foarte încărcat, tata, bunicii, mătușile sau unchii își pot dedica timpul fratelui sau surorii mai mari, iar atunci când bebelușul doarme, o poveste și o îmbrățișare pe canapea cu mama înseamnă mai mult decât orice pentru copilul mai mare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.