Foto: Baby Centre

Foto: Baby Centre
21 Iulie 2020
693 accesări
0 comentarii

Foarte multe dintre viitoarele mămici au impresia că în sarcină trebuie să ia vitamine. Înainte de a apela, însă, la pastilele din farmacii, ele trebuie să știe că prima metodă recomandată pentru a obține vitaminele necesare în timpul sarcinii este să aibă o alimentație echilibrată.

„Vitaminele prenatale sub formă de suplimente pot completa carențele pe care le-ați putea avea în urma alimentației. Chiar dacă vitaminele prenatale pot fi achiziționate fără prescripție medicală, recomandat este ca femeile care intenționează să rămână însărcinate să facă un consult medical, înainte de concepție și să ceară sfaturile medicului obstetrician-ginecolog. Acesta va recomanda câteva seturi de analize, printre care și realizarea unei hemoleucograme complete (un test de sânge care analizează globulele roșii, globulele albe și trombocitele). Rezultatele analizelor pot reflecta posibilele carențe de macro și micronutrienți esențiali.

În plus, la recomandarea medicului, aceste dezechilibre vor fi reglate printr-un regim alimentar sănătos și prin suplimente alimentare cu minerale și vitamine prenatale”, au precizat specialiștii de la Spitalul „Isis” din Constanța.

Aceștia au precizat că, de regulă, vitaminele prenatale pot conține mai mult acid folic și fier comparativ cu multivitaminele normale, pentru adulți.

În același timp, nu este indicat a se lua suplimente de plante în timpul sarcinii decât dacă v-au fost recomandate de medicul de specialitate. De ce? Pentru că unele plante pot fi toxice, altele stimulează activitatea pereților uterului (deci pot stimula contracțiile).

Vitamina D sprijină sistemul imunitar
Ce sunt aceste vitamine, de fapt? Medicii spun că acesta este un termen general care include și mineralele, elemente despre care se vorbește mai puțin decât despre vitamine. Practic, vitamina este o moleculă, un micronutrient esențial, adică o substanță hrănitoare de care corpul are nevoie în cantități mici, nu ca în cazul macronutrienților, de care corpul are nevoie în proporție mult mai mare.

De exemplu, femeile au nevoie pe timpul celor nouă luni de sarcină de vitamina D, foarte importantă pentru buna funcționare a sistemului imunitar, pentru sănătatea sistemului osos și pentru diviziunea celulară. Lipsa ei în timpul sarcinii crește riscul de naștere prematură, diabet gestațional și de naștere prin cezariană. Magneziul, în schimb, este implicat în sute de reacții chimice ce au loc în organismul nostru, care au legătură cu sistemul imunitar, cu musculatura și cu funcționarea sistemului nervos. Partea proastă este că deficiența de magneziu în timpul sarcinii duce la naștere prematură și la hipertensiune cronică.

În cazul vitaminei A, trebuie menționat că aceasta este foarte importantă pentru dezvoltarea vederii fătului, dar și a sistemului său imunitar. Totuși, nu trebuie depășite dozele zilnice recomandate, pentru că excesul este depozitat în ficat, ceea ce duce la malformații congenitale la bebeluș. De aceea, suplimentele de vitamina A nu sunt recomandate, alimentația fiind o sursă suficientă. La rândul său, vitamina E ajută la dezvoltarea sistemului imunitar, dar nu trebuie luată din suplimente, ci din alimente, întrucât excesul duce la ruptură de sac amniotic și dureri abdominale puternice. Suplimentele cu vitamina C vor fi luate de gravidele fumătoare, consumatoare de alcool, dar și cele cu sarcini multiple. Doza zilnică necesară este 50 mg/zi, pentru că dozele prea mari pot afecta negativ fătul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU