Boli şi afecţiuni
274 accesări 14 Mai 2019 0 comentarii

Vreți un zâmbet frumos? Cum trebuie alese aparatele dentare

Chiar dacă aparatul dentar vă poate incomoda, strângeţi din dinţi şi purtaţi-l, pentru că acesta vă poate reda zâmbetul de odinioară şi veţi putea mânca mai bine, veţi avea o digestie mai bună, dar mai ales o dantură sănătoasă.

Medicul ortodont Georgiana Bordei îi încurajează şi pe adulţi să facă aşa ceva, întrucât dantura se poate corecta la orice vârstă, nu doar atunci când suntem copii. „Dantura se poate îndrepta oricând. În general, pacienţii adulţi se prezintă la ortodont fie din motive estetice, fie din motive funcţionale, ei fiind trimişi la noi de către medicul stomatolog. Medicul ortodont este cel care va ajuta la montarea unui aparat dentar pentru corectarea anumitor probleme, cum ar fi alinierea dentară, corectarea muşcăturii, închiderea anumitor spaţii edentate, deschiderea corectă de spaţii pentru o protezare ulterioară, ridicarea unor dinţi înclinaţi. De asemenea, acesta ajută la rezolvarea durerilor articulaţiei temporo-mandibulare şi stoparea pierderii osoase”, explică dr. Bordei.

Totodată, specialistul consideră că purtarea unui aparat dentar de către un adult vine cu o serie de avantaje, precum: păstrarea dinţilor naturali pentru cât mai mult timp, apariţia cariilor interdentare şi depunerea de tartru scad considerabil, realizarea unei protezări sau a unei faţetări ulterioare corecte, stoparea sau încetinirea pierderii osoase, ameliorarea contracturilor musculare şi chiar a durerilor de cap provocate de o muşcătura incorectă şi, desigur, îmbunătăţeşte considerabil digestia.

Probabil că vă întrebaţi de ce şi când avem nevoie să purtăm un aparat dentar. Ei, bine, specialiştii susţin că există cel puţin cinci semnale care trebuie să ne dea de gândit că este timpul să consultăm un medic ortodont şi să acceptăm ideea purtării unui aparat dentar.

În primul rând, pacientul observă că dinţii nu sunt aliniaţi corespunzător. Desigur, se poate întâmpla ca în cazul în care avem dinţi pierduţi de mult timp, în locul respectiv să fi migrat ceilalţi dinţi. Apoi, dacă distanţa dintre maxilar şi mandibulă este prea mare sau prea mică, este, iar, un semnal de alarmă. La fel se întâmplă şi dacă partea de sus nu acoperă deloc partea de jos, adică avem o ocluzie deschisă sau, opusul, dacă partea de sus acoperă în totalitate partea de jos, ocluzie adâncă.

Ce trebuie să faceţi

De obicei, este bine ca pacientul să efectueze un control ortodontic, chiar dacă acesta nu i-a fost indicat de către medicul dentist, pentru a stabili dacă dantura este bine aliniată şi dacă muşcătura este corectă. „La prima programare, are loc un consult clinic, în urma căruia pacientul este trimis să realizeze nişte investigaţii radiologice şi fotografii ale arcadelor dentare. La a două întâlnire se pune diagnosticul pe baza investigaţiilor, ca mai apoi să se stabilească planul de tratament şi, desigur, se va explica pacientului pe larg ce presupune purtarea unui aparat dentar, ce tipuri de aparate există şi ce costuri implică ele. La a treia întâlnire, dacă pacientul s-a decis la un anumit model de aparat, se poate trece la montarea acestuia”, a completat dr. Bordei.

În ceea ce priveşte aparatele dentare, acestea pot fi fixe (metalice, ceramice sau Safir), invizibile de tipul unor gutiere transparente (Inivisalign sau Clear Aligner etc) sau linguale (Incognitio etc), care se montează pe interior. Fiecare tip de aparat este eficient în felul său pentru anumite probleme.

„Tipul de aparat pe care îl doreşte pacientul este o alegere personală, luată în funcţie de mai mulţi factori: estetic, în primul rând, cât de tare sunt dispuşi să se vadă aparatul, financiar etc. Ideal este ca la diagnostic, pacientul să se sfătuiască împreună cu medicul ortodont ce tip de aparat este cel mai recomandat în cazul lui, deoarece anumite aparate dentare pot afecta vorbirea. Spre exemplu, aparatele fixe, montate pe exterior, nu afectează vorbirea, doar cele pe interior şi cele de tip gutieră pot afecta vorbirea. De cealaltă parte, unele aparate nu se mai pot da jos, iar alte aparate, de tipul gutierelor transparente, se pot da jos de către pacient. Perioada de purtare diferă în funcţie de gravitatea şi complexitatea cazului şi poate fi de la câteva luni (4-6) până la câţiva ani (2-3). Totul depinde de diagnostic şi, desigur, de preferinţa pacientului”, a mai spus medicul ortodont.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.