
Numeroase studii privind zahărul şi efectele sale asupra sănătăţii au dus la căutarea unor noi modalităţi de îndulcire a alimentelor, fără a recurge la zahărul alb. Pentru a reduce consumul de zahăr, poate fi o idee bună să apelaţi la unele dintre alternativele dulci pe care le puteţi găsi pe piaţă. De la miere la stevia, există nenumărate opţiuni de înlocuire a zahărului.
Orgnizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă adulţilor şi copiilor să-şi reducă aportul zilnic de zaharuri la mai puţin de 10% din totalul de energie, deoarece consumul excesiv de zahăr poate fi dăunător sănătăţii. De asemenea, zahărul oferă organismului calorii goale care favorizează creşterea în greutate şi acumularea de grăsime corporală şi cresc riscul de diabet şi boli cardiovasculare.
Prin urmare, zahărul este o substanţă care creează dependenţă. De asemenea, acesta activează centrul de recompensare al creierului, motiv pentru care este foarte atrăgător. Printre cei mai buni îndulcitori naturali ce pot înlocui zahărul se regăseşte şi stevia, o plantă dulce din America de Sud, care este foarte renumită în Japonia, este unul dintre cei mai puternici îndulcitori naturali.
Spre deosebire de zahărul alb, stevia nu conţine calorii. După cum arată unele studii, este potrivită pentru diabetici, deoarece nu generează valori ridicate ale glicemie. Apoi, mierea, pe lângă îndulcire, este considerată un aliment funcţional, deoarece conţine vitamine, minerale şi aminoacizi şi are proprietăţi antibiotice şi bactericide, după cum arată acest studiu al Universităţii din Insulele Baleare.