04 Septembrie 2018
1141 accesări
0 comentarii

Nu există săptămână în care medicii de familie sau cei de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) să nu primească în cabinete constănţeni care le spun că suferă de diaree şi nu mai scapă de ea. „Numai într-o singură zi, mi s-au prezentat la cabinet, săptămâna trecută, cinci pacienţi cu această problemă. Unii au mâncat la diferite terase din Mamaia sau din oraş, iar mâncarea i-a deranjat la stomac, nefiind foarte proaspătă. Alţii, în schimb, şi-au luat pacheţel pe plajă, dar mâncarea a stat în soare câteva ore şi iar nu mai era bună”, ne-a declarant dr. Laura Cristea, medic de familie. Mai mult decât atât, în ultimele şapte zile, medicii infecţionişti au consultat 89 de pacienţi cu boală diareică acută, din care 46 au necesitat internare.

Boala diareică acută, numită şi Sindromul clinic al bolii diareice acute infecţioase este determinată de un număr mare şi mereu în creştere de agenţi diareigeni. Practic, acest sindrom diareic infecţios reprezintă emiterea rapidă de scaune lichide. Diareea este definită ca un fenomen patologic, care se manifestă prin eliminarea frecventă a unei cantităţi anormale de scaun, în special de apă. Mai grav este că pierderile de lichide pot conduce la dezechilibre hidroelectrolitice, însoţite de tulburări hemodinamice grave, precum colaps cardiovascular, cauzatoare de deces. De obicei, sindromul diareic este însoţit de sindroamele febril şi digestiv, cu inapetenţă, dureri în abdomen, greaţă, balonări şi meteorism.

Ca urmare, dacă vă confruntaţi cu o astfel de problemă, trebuie să ştiţi că este nevoie de un repaus digestiv, acesta realizându-se prin administrarea unei diete hidrice.

Raţia hidrică poate fi reprezentată de diferite amestecuri: Gesol, Smecta şi, uneori, în caz de necesitate, se recurge la administrarea de apă fiartă şi răcită sau de ceai îndulcit cu glucoză. Oricum, indiferent de soluţia folosită, cantitatea de lichide administrată va fi mai mică şi intervalul dintre prize mai scurt. Totuşi, există situaţii în care se impune înlocuirea dietei hidrice cu o perfuzie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU