27 Februarie 2017
2143 accesări
0 comentarii

Placa bacteriană este o peliculă incoloră, aderentă, formată din bacterii şi zaharuri care se acumulează în permanenţă pe dinţi. Aceasta este principala cauză a cariilor dentare şi afecţiunilor gingivale, iar dacă nu este îndepărtată zilnic, duce la formarea tartrului.

„Nu există om care să nu aibă placă bacteriană, pentru că bacteriile se adună în permanenţă în cavitatea bucală. Acestea se hrănesc cu substanţe din alimentele pe care le consumăm, dar şi cu salivă. Apoi, placa bacteriană favorizează formarea cariilor dentare, datorită acizilor care atacă dinţii după fiecare masă.

Datorită atacurilor acide repetate, smalţul dentar poate fi distrus şi se formează o cavitate. Trebuie menţionat că, dacă nu este îndepărtată, placa bacteriană poate duce în urma iritării gingiilor din jurul dinţilor la gingivită (înroşirea, inflamarea şi sângerarea gingiilor), parodontopatie şi chiar pierderea dinţilor”, ne-a declarat dr. Roxana Mihai, medic dentist.

Pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene, este nevoie de o îngrijire adecvată, întrucât placa bacteriană este uşor de prevenit. Tocmai de aceea, populaţia este sfătuită să nu neglijeze periajul, care trebuie să fie complet şi efectuat de cel puţin două ori pe zi.

De asemenea, se impune folosirea zilnică a aţei dentare pentru îndepărtarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi de la joncţiunea muco-gingivală interdentară, acolo unde nu ajunge periuţa de dinţi. În acelaşi timp, persoanelor care suferă de aşa ceva li se recomandă un consum limitat de alimente ce conţin zaharuri sau amidon.

Pentru o mai bună igienă şi siguranţă, se impune prezentarea periodică la medic pentru controale dentare de rutină şi periaj profesional. În plus, se poate face detartraj, prin care se îndepărtează placa bacteriană şi tartrul de pe coroana şi rădăcina dintelui.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU