Boli şi afecţiuni
94710 accesări 08 Ianuarie 2016 9 comentarii

Cu râia nu-i de glumit! Cum combatem scabia rapid şi eficient

Scabia, sau râia, cum este ea denumită popular, este o afecţiune a pielii extrem de contagioasă şi dificil de vindecat dacă nu este tratată corespunzător. În popor se spune despre cineva de care nu poţi scăpa că „se ţine ca râia de om”. Este foarte important să cunoaştem cum prevenim şi cum scăpăm de această boală persistentă şi supărătoare.

Cum se transmite scabia

Contrar credinţei populare, nu ne vom lua scabie după contactul direct cu animalele râioase. Potrivit dr. Ioana Antohi, medic primar dermatovenerologie, „scabia este o parazitoză cutanată foarte contagioasă dată de acarianul Sarcoptes scabiei, varietatea hominis”. Aşadar, paraziţii care declanşează boala diferă de la animal, la om.

Chiar şi aşa, modalitatea de transmitere a acestei afecţiuni este extrem de rapidă, „fie prin contact direct cu bolnavul, fie prin intermediul lenjeriei de pat, de corp sau prosoapelor”, precizează dermatologul.

Medicul atrage atenţia că scabia se poate transmite şi prin contact sexual, de altfel una dintre cele mai frecvente modalităţi de transmitere a parazitozei.

Râie, mâncărimi şi nopţi nedormite

Numai denumirea de „râie” ne dă fiori, ducându-ne cu gândul la mâncărimile insuportabile care nu ne dau pace nici pe timpul nopţii.

„Incubaţia este în medie de 14 zile. Boala evoluează sub formă de epidemii cu caracter ciclic, pe perioade de 30 de ani”, declară dr. Ioana Antohi. Cu toate acestea, persoanele infectate pot să nu manifeste simptomele scabiei chiar şi la două luni de la infestare, perioadă în care pot transmite parazitul celor cu care vin în contact.

Medicul precizează că manifestările clinice ale scabiei includ prurit intens, care creşte în intensitate pe timpul nopţii. Pielea este vizibil iritată, cu băşicuţe care apar mai ales în zona încheieturilor, spaţiului dintre degete, coatelor, genunchilor, taliei, axilelor şi în zona genitală. La copii, iritaţiile apar cu precădere în zona feţei, palmelor, gâtului şi tălpilor.

De asemenea, scabia se manifestă cu „leziuni de grataj, date de scărpinat, care se pot suprainfecta”, adaugă dermatologul. Acele porţiuni de piele pot deveni şi dureroase, provocând plăgi de dimensiuni mari.

Scabia nu trece de la sine! Tratamentul este obligatoriu

Dacă alte probleme dermatologice pot fi tratate şi pe căi naturale sau dispar de la sine, tratamentul pentru scabie este obligatoriu. Deoarece se transmite foarte uşor, iar simptomele sunt aproape insuportabile, problema trebuie tratată imediat şi cu maximă seriozitate.

„Tratamentul se face cu sulf 10 la sută pentru adulţi şi 3-5 la sută pentru copii, în funcţie de vârstă. Se efectuează o aplicaţie pe zi, patru zile consecutive. Tratamentul trebuie urmat cu stricteţe atât de bolnavi, cât şi de persoanele sănătoase cu care aceştia au venit în contact”, precizează dr. Ioana Antohi.

Medicul atenţionează că „este de preferat ca tratamentul să fie stabilit de către un medic dermatolog avizat, existând şi forme particulare de scabie care pot fi confundate cu alte dermatoze”.

Pentru a evita răspândirea parazitozei, specialistul recomandă fierberea şi călcarea lenjeriei şi a hainelor persoanei bolnave şi a celor care au venit în contact cu aceasta.

Dacă vă infectaţi cu scabie sau aveţi pe cineva apropiat care suferă de această problemă, adresaţi-vă de urgenţă medicului. Tratată din timp, scabia trece în câteva zile, scăpând astfel de confruntarea cu simptomele supărătoare.

Taguri articol: boli şi afecţiuni medic dermatolog piele contagioasa

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

9 comentarii

28 mai 2019 Ioana
Raie

Va rog aj sa scap de raie ce trebuie sa fac

3 decembrie 2018 UTANU PETRICA
RIIEA

leacuri pentru riie

24 aprilie 2018 Mioara
Tratament raie după sfatul dermatologului

Am scăpat de râie urmând întocmai sfatul dermatologului care mi-a pus diagnosticul. Cinci seri la rând am aplicat pe tot corpul, din vârful picioarelor până pe gât (fără a acoperi și fața) Benzoat de benzil (25%). Benzoatul l-am pus pe piele mereu după duș, când pielea absoarbe mai bine compușii din cremă. În a treia zi de tratament am schimbat așternutul de pat și pijamalele de corp cu unele spălate la 90 de grade și călcate. După ce am primit diagnosticul, când am ajuns acasă am strâns toate hainele curate în saci menajeri legați bine la gură (în dulap am dat cu soluție Sanytol). Le-am lăsat în saci 5 zile. Rufele din coșul le-am băgat imediat la spălat la 90 grade, alături de păturile de pe canapea. După ce am terminat tratmentul, de fiecare dată când am scos hainele din sacii strânși la gură, pentru a le spăla, am purtat mănuși. Mi-am stricat multe haine și micșorat toate așternuturile cu spălatul la 90 de grade și călcatul acestora după ce s-au uscat dar așa am scăpat de râie. Pielea m-a mai mâncat câteva săptămâni dar nu în halul în care mă mânca înainte de a începe tratamentul. Se simțea clar o ameliorare (am înțeles că este normal să simți mâncărimile o perioadă după ce ai scăpat de râie). Pentru a calma mâncărimea, după ce am terminat tratamentul, am folosit local cremă de corp în care am adăugat câteva picături de ulei esențial de Teatree. Tratamentul l-a urmat și soțul meu în același timp cu mine (deși el nu a avut nici un simptom).

20 aprilie 2018 Noroc Dumitru
Scabia

Ajutatima va rog nustiu la ce nivel sunt dar simt cai pericol am rană intre picioare chear si pe zona intima si pe poponeață minele toate pe burta ma scarpin de rup pielea de pe mine sunt in Franta ce sa fac ca sami treaca va rog ajutatima ca nu mai pot no dorm noaptea din cauza la rani am dificultate sa merg deja ca ma ustura si ma doare

10 aprilie 2018 bogdan lucian
raia

Raia poate fi so doar in zonele intime si pe picioare sau apare si pe restul corpului?

21 ianuarie 2018 gigi
dezinfectarea

Pentru a nu te reinfecta dezinfecteaza totate hainele, da le cu insecticid baga le in saci si spalale dupa o sapt.la o temp.ridicata si calca pe cele care se pot calca. Dupa fiecare aspirare arunca sacul. Foloseste mop nou de spalat pe jos. Dezinfecteaza telefonul, intrerupatorul, telecomanda, mobila etc. Da cu insecticid pe saltea, fotoliu, scaun inclusiv cel de la birou si cele din masina. Tratamentul se face pentru toti membri familiei in acelasi timp pt.a nu va reinfecta unul de la altul.

9 ianuarie 2018 Elena elena elena
Scabie

Buna seara.Aceasta râie mă disperă o sa ajung sa manânc benzoat de benzil pe pâine.Cred ca am cam respectat toate indicatiile pt a o trata si ma ung cu crema mai sus mentionata de N zile aproape fara intrerupere .Am fost la dermatologie din doua in doua saptamani si medicul mi-a spus ca sunt nebuna pt ca nu vede pe corpul meu nici o leziune de râie .Dar mama mea spune ca a luat-o de la caine si eu la cateva zile dupa ce am fost la mama am inceput sa ma scarpin si asa aminceput sa ma ung cu benzoat de benzil.Am pielea uscata m-am spalat cu lesie am unele locuri (piept si putin de la umeri in jos o iritatie usoara dar simt tot timpul o mancarime )Apoi a inceput si sotul meu sa scarpine a urmat si el la fel acelasi tratament ca mine el spune ca nu-l mai supara dar el il vad cand si cand scarpinandu-se la fata.Oare chiar numai trece aceasta raie sau trebuia sa ma duc la dermatolog cu rani sa-si de-a seama intradevar de diagnostic.Va rog frumos daca se poate un sfat .Va multumesc.

21 noiembrie 2017 Guenda Aurelia
scabie

daca am avut scabie si neam trata cu toti cu benzemabenzil.rufe spalate la 60grade si calcate e posibil sa apara din nou

15 noiembrie 2017 Bantamarcelandrei
Raie

Sunt la londra si am raie cu pot sa scap

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.