Boli şi afecţiuni
141781 accesări 08 Ianuarie 2016 1 comentariu

Cu râia nu-i de glumit! Cum combatem scabia rapid şi eficient

Scabia, sau râia, cum este ea denumită popular, este o afecţiune a pielii extrem de contagioasă şi dificil de vindecat dacă nu este tratată corespunzător. În popor se spune despre cineva de care nu poţi scăpa că „se ţine ca râia de om”. Este foarte important să cunoaştem cum prevenim şi cum scăpăm de această boală persistentă şi supărătoare.

Cum se transmite scabia

Contrar credinţei populare, nu ne vom lua scabie după contactul direct cu animalele râioase. Potrivit dr. Ioana Antohi, medic primar dermatovenerologie, „scabia este o parazitoză cutanată foarte contagioasă dată de acarianul Sarcoptes scabiei, varietatea hominis”. Aşadar, paraziţii care declanşează boala diferă de la animal, la om.

Chiar şi aşa, modalitatea de transmitere a acestei afecţiuni este extrem de rapidă, „fie prin contact direct cu bolnavul, fie prin intermediul lenjeriei de pat, de corp sau prosoapelor”, precizează dermatologul.

Medicul atrage atenţia că scabia se poate transmite şi prin contact sexual, de altfel una dintre cele mai frecvente modalităţi de transmitere a parazitozei.

Râie, mâncărimi şi nopţi nedormite

Numai denumirea de „râie” ne dă fiori, ducându-ne cu gândul la mâncărimile insuportabile care nu ne dau pace nici pe timpul nopţii.

„Incubaţia este în medie de 14 zile. Boala evoluează sub formă de epidemii cu caracter ciclic, pe perioade de 30 de ani”, declară dr. Ioana Antohi. Cu toate acestea, persoanele infectate pot să nu manifeste simptomele scabiei chiar şi la două luni de la infestare, perioadă în care pot transmite parazitul celor cu care vin în contact.

Medicul precizează că manifestările clinice ale scabiei includ prurit intens, care creşte în intensitate pe timpul nopţii. Pielea este vizibil iritată, cu băşicuţe care apar mai ales în zona încheieturilor, spaţiului dintre degete, coatelor, genunchilor, taliei, axilelor şi în zona genitală. La copii, iritaţiile apar cu precădere în zona feţei, palmelor, gâtului şi tălpilor.

De asemenea, scabia se manifestă cu „leziuni de grataj, date de scărpinat, care se pot suprainfecta”, adaugă dermatologul. Acele porţiuni de piele pot deveni şi dureroase, provocând plăgi de dimensiuni mari.

Scabia nu trece de la sine! Tratamentul este obligatoriu

Dacă alte probleme dermatologice pot fi tratate şi pe căi naturale sau dispar de la sine, tratamentul pentru scabie este obligatoriu. Deoarece se transmite foarte uşor, iar simptomele sunt aproape insuportabile, problema trebuie tratată imediat şi cu maximă seriozitate.

„Tratamentul se face cu sulf 10 la sută pentru adulţi şi 3-5 la sută pentru copii, în funcţie de vârstă. Se efectuează o aplicaţie pe zi, patru zile consecutive. Tratamentul trebuie urmat cu stricteţe atât de bolnavi, cât şi de persoanele sănătoase cu care aceştia au venit în contact”, precizează dr. Ioana Antohi.

Medicul atenţionează că „este de preferat ca tratamentul să fie stabilit de către un medic dermatolog avizat, existând şi forme particulare de scabie care pot fi confundate cu alte dermatoze”.

Pentru a evita răspândirea parazitozei, specialistul recomandă fierberea şi călcarea lenjeriei şi a hainelor persoanei bolnave şi a celor care au venit în contact cu aceasta.

Dacă vă infectaţi cu scabie sau aveţi pe cineva apropiat care suferă de această problemă, adresaţi-vă de urgenţă medicului. Tratată din timp, scabia trece în câteva zile, scăpând astfel de confruntarea cu simptomele supărătoare.

Taguri articol: boli şi afecţiuni medic dermatolog piele contagioasa

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

16 decembrie 2020 Ciur Galina
Ma infectat o cumatra cu scabia

Am fost la dermatolog mi sa recomandat Acarabilbial mam dat eu cu fetita cu 3flacoane sotul nu a vrut sa se dea dar adormit aparte atrecut 1 luna dar mai sint bubie rosii si putin ne maninca prima analiza a aratat ca sintem infectate dupa tratament am dat inca 3 analize si nu a aratat nimic dar de ce nu trec bubitele mici sirosii poate e dermatita varog scrieti raspunsul ce sa fac pentru ca deja ma aflu in dipresie medicul nu vrea sa ma primeasca ma gindesc si nu pot dormi noaptea si nu mai am bani pintru lecuire dateni raspuns varog din suflet

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.