03 Aprilie 2017
2733 accesări
0 comentarii

Potrivit medicilor nefrologi, boala cronică de rinichi (BCR), diabetul şi bolile asociate constituie probleme majore de sănătate publică la începutul noului mileniu în marea majoritate a ţărilor dezvoltate. De cele mai multe ori, apariţia BCR este determinată de o altă boală care afectează rinichii, în prim-plan aflându-se diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială.

Cel mai nou studiu naţional arată că prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200. De asemenea, studiul mai arată că 34,6% dintre români sunt supraponderali şi alţi 31,4% sunt obezi,doar 31% având o greutate normală(mai sunt 2,3% care sunt subponderali). Obezitatea este un factor de risc pentru diabet, 11,6% din populaţia ţării fiind afectată de diabet.

„O problemă tot mai îngrijorătoare o constituie prevalenţa în creştere a obezităţii, la vârste din ce în ce mai mici, aceasta reprezentând astăzi cea mai frecventă tulburare de nutriţie la copii şi adolescenţi în ţările dezvoltate. Dacă în trecutul nu prea îndepărtat, excesul ponderal la copil era considerat de majoritatea părinţilor un semn de sănătate, astăzi, mitul «copilului dolofan, frumos şi sănătos» este total depăşit. Obezitatea poate apărea la orice vârstă, în orice moment al copilăriei, dar important este că o mare parte a copiilor supraponderali şi obezi devin adulţi obezi, iar obezitatea apărută în copilărie şi menţinută la vârsta adultă este mai greu de tratat decât cea apărută la maturitate, deoarece se produce o creştere a numărului de celule adipoase”, explică dr. Raluca Zica, medic specialist nefrologie.

Care sunt bolile care cauzează BCR

Este foarte cunoscută asocierea obezităţii cu diabetul, hiperuricemia, hipertensiunea, toate acestea ducând la creşterea riscului de apariţie a bolii cronice de rinichi. Diabetul şi hiperglicemia cauzează între 60 şi 70% din bolile cronice de rinichi. În contextul creşterii numărului de pacienţi cu diabet zaharat tip 2 şi cu obezitate, diabetul reprezintă principala cauză a bolii cronice de rinichi. Conform estimărilor specialiştilor, diabetul determină o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi, stadiul 5 (stadiu terminal).

„Gradul de afectare a funcţiei renale la persoanele diagnosticate cu diabet creşte progresiv, în timp, de la 7,3% în momentul diagnosticării diabetului, până la 17,3% după 5 ani de la diagnostic, ajungând, după 10 ani, la 24,9% şi după 15 ani la 28%. Rata de supravieţuire la 10 ani pentru pacienţii cu diabet este de 87,1%, în absenţa nefropatiei, de 70,8%, pentru pacienţii cu microalbuminurie, 65,1%, pentru cei cu macroalbuminurie şi 8,5%, pentru cei cu creatinina plasmatică ridicată (2mg/dl) sau tratament de substituţie a funcţiei renale. În concluzie, principalii factori, comuni, de risc ai apariţiei şi asocierii dintre boala cronică de rinichi, diabet şi bolile cardiovasculare sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viaţă şi condiţiile socio-economice, vârsta, fondul genetic. Majoritatea acestor factori pot fi influenţaţi prin schimbarea modului de viaţă, schimbarea dietei, eliminarea fumatului, activitate fizică regulată şi hidratare corespunzătoare. Acolo unde nu se poate interveni, este nevoie de creşterea adresabilităţii către medic (medicul de familie şi ulterior, medicul specialist)”, adaugă dr. Raluca Zica.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU