13 Octombrie 2016
4693 accesări
0 comentarii

Orfelinatele sunt pline de copii abandonaţi sau cel puţin aşa afirmă autorităţile. Unii sunt aduşi de familii care au prea mulţi acasăşi nu-i pot întreţine, alţii sunt preluaţi direct din maternităţi, pentru că acolo au fost abandonaţi de „mame“, iar alţii direct de pe străzi.

De fapt, acest val de copii lăsaţi în voia sorţii provine din inconştienţa unor persoane care nu au folosit contracepţia la momentul potrivit. În 2015, 225 de milioane de femei nu au avut acces la contracepţie, la nivel global, rezultând 74 de milioane de sarcini neplanificate şi peste 500.000 de decese materne. În ianuarie 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dezvoltat un nou instrument digital, pentru a facilita accesul femeilor la opţiuni contraceptive sigure.

„În România, numărul încă mare al sarcinilor nedorite care se soldează cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar şi creşterea numărului nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi, confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile. România se numără printre ţările cu cea mai mică rată de acoperire şi acces la contraceptivele moderne, dintre ţările cuprinse în raportul Federaţiei Internaţionale de Planificare Familială. Trebuie să crească interesul populaţiei generale, mai ales a adolescenţilor şi tinerilor, cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive şi cunoaşterea tuturor opţiunilor, pentru prevenirea sarcinilor nedorite”, explică dr. Loti Popescu, medic specialist în promovarea sănătăţii.

Medicii specialişti spun că metodele contraceptive ar trebui luate în serios, deoarece acestea reduc decesele materne şi numărul de avorturi, previn sarcinile nedorite, tipurile orale combinate reduc afecţiunile inflamatorii pelvine, iar prezervativele, spermicidele, diafragmele şi cupolele previn bolile cu transmitere sexuală.

Copii chinuiţi, lăsaţi în voia sorţii

Florentina P., o adolescentă în vârstă de 17 ani, a născut acum 4 ani un băieţel perfect sănătos. Copilul a fost conceput în timpul unor relaţii pasagere, aşa că nici ea nu ştie exact cine este tatăl copilului, de aceea a hotărât să renunţe la el.

„Asta a fost dorinţa mamei mele. A fost şocată când a aflat că sunt însărcinată, pentru că eu mai am 6 fraţi mai mici, însă era prea târziu pentru avort, aşa că mi-a pus condiţia să renunţ la copil, definitiv, pentru a putea locui acasă în continuare. Oricum, cred că mai bine este îngrijit de altcineva, decât de noi care nu avem deloc condiţii”, explică fata.

Marian, căci aşa l-a numit asistenta maternală care l-a crescut până la 3 ani, este acum integrat într-o familie adoptivă. Îi este bine, însă nu toţi copiii abandonaţi au această şansă. Daniel, un copil crescut de acelaşi asistent maternal, are deja 14 ani şi nimeni nu l-a înfiat până acum.

„Probabil nici nu-l va lua nimeni, pentru că este de origine romă şi are un grad foarte mic de retard. Însă eu ce pot să fac? Nu îl pot abandona şi eu. După ce va face 18 ani, va rămâne tot aici, la mine. Atâta timp cât eu trăiesc, va rămâne cu mine”, a declarat Mariana C., asistent maternal.

Taguri articol: sarcina contracepţie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU