15 Martie 2016
3945 accesări
0 comentarii

Infiltraţia cu plasmă este una din cele mai netoxice metode de tratament, care şi-a dovedit eficienţa în ultimii ani, în domeniul ortopediei, spun medicii specialişti. Tratamentul se face prin recoltarea unei cantităţi de sânge de la bolnav, centrifugarea acestuia şi obţinerea plasmei care ulterior este injectată direct în articulaţii. Procesul de vindecare este rapid, iar avantajele sunt promiţătoare în mai multe domenii medicale de specialitate.

„Problemele articulare, urmările traumatismelor, rănile dificile, leziunile nervoase, toate pot fi tratate prin infiltraţii de plasmă bogată în trombocite sau plachete, cum mai sunt numite în termeni medicali. Procedeul revoluţionar, folosit în ultimii ani în tot mai multe domenii medicale, se aplică în ortopedie la nivelul coloanei vertebrale, la umăr, cot, genunchi, gleznă sau şold, cu efecte spectaculoase”, potrivit dr. Ilie Roşca, medic ortoped.

Injectarea de plasmă este considerată una din cele mai inofensive şi netoxice metode de control în procesul de regenerare, la nivel mondial. Această metodă modernă de tratament foloseşte resursele interne ale organismului pentru vindecarea şi regenerarea ţesuturilor.

Trombocitele sunt celule care se găsesc în sânge şi care intervin în urma leziunilor posttraumatice, asigurând vindecarea plăgilor şi oprirea sângerărilor. Acestea se găsesc în plasma obţinută prin recoltarea unei mici cantităţi de sânge de la pacientul căruia urmează să i se facă procedura. Sângele este apoi prelucrat prin centrifugare, proces care separă trombocitele de celelalte celule sanguine. Lichidul obţinut este un amestec concentrat de factori de creştere, care influenţează semnificativ regenerarea ţesuturilor. Beneficiile acestui tratament cu trombocite sunt cunoscute de mai mulţi ani, fiind aplicate iniţial în medicina sportivă, pentru vindecarea leziunilor şi recuperarea rapidă a sportivilor de performanţă.

„În prezent, indicaţiile tratamentului cu infiltraţii de plasmă s-au extins, acesta fiind folosit pentru regenerarea nervilor, oaselor, muşchiului cardiac, vindecarea rănilor dificile şi îmbunătăţirea aspectului pielii. Infiltraţiile cu plasmă pot fi realizate în ambulatoriu, fie că e vorba de epicondilită laterală, fasceită plantară, tendinită/ tendinoză ahileană, tendinită/ tendinoză patelară sau condropatii în stadii incipiente şi nu numai”, explică doctorul.

Vindecarea în mai multe etape

Vindecarea ca urmare a tratamentului cu plasmă se face pe parcursul a mai multe etape. Etapa inflamatoare apare imediat după infiltraţie sau până la 72 de ore după injectare. Pacientul poate simţi o amplificare a durerii, din cauza inflamaţiei ce se produce la nivel local. Înmulţirea celulară este a doua etapă din procesul de vindecare, foarte importantă datorită numărului foarte mare de celule noi şi de factori de creştere ce se formează în ţesutul afectat. Remodelarea ţesutului este ultima etapă de vindecare reprezentată de diferenţierea celulelor nou-formate, care înlocuiesc celule distruse în urma deteriorării, formând un ţesut nou, sănătos.

Avantajele tratamentului cu plasmă
Riscul infecţiei este redus considerabil, datorită folosirii sângelui propriu, a sistemului steril al recipientului şi a seringilor utilizate pentru recoltare, centrifugare şi infiltraţie. Acest tratament favorizează regenerarea ţesutului nou în locul leziunilor, acţionând asupra cauzei durerii spre deosebire de alte terapii care au efect analgezic pe timp scurt, dar care nu stopează boala. Acţionează exact ca sistemul natural de vindecare al organismului, pe care îl amplifică datoritănumărului foarte mare de factori de creştere din componenţa sa.

Taguri articol: boli şi afecţiuni reumatism ortopedie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU