Boli şi afecţiuni
1494 accesări 08 Decembrie 2015 0 comentarii

Vieţi chinuite de suferinţă. Sute de copii constănţeni se luptă cu cancerul


2.600 de consultaţii pentru afecţiuni oncologice pediatrice au fost efectuate pe parcursul acestui an în cadrul Centrului Medical de zi FOCUS. Din păcate, 350 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani au fost diagnosticaţi cu tumori osoase, tumori cerebrale, tumori oculare sau leucemii. Drama acestor copii este cu atât mai mare cu cât 40% dintre ei provin din familii sărace din mediul rural. Pentru ei o consultaţie medicală se traduce prin „lux“.

Sute de copii constănţeni sunt condamnaţi la suferinţă fizică şi psihică an de an, după ce primesc cel mai crunt diagnostic - cancer. Diagnosticaţi în general în stadii avansate de boală, copiii care ajung la tratament în cadrul Centrului Medical de zi FOCUS, primesc servicii medicale complete pentru boala de care suferă.

„În prezent, în cadrul centrului sunt trataţi peste 350 de copii cu vârste de până în 16 ani. Avem mii de consultaţii pe an, iar copiii se prezintă pentru afecţiuni confirmate, pentru atitudine terapeutică, continuarea tratamentului sau precizare de diagnostic. Anul acesta, din 2.600 de consultaţii au fost confirmate tumori solide, tumori osoase, tumori de părţi moi, tumori oculare, tumori cerebrale, tumori renale. Apoi, pe partea de hematologie malignă am diagnosticat leucemii acute, leucemii congenitale, limfoame Hodgkin şi non-Hodgkin. În ceea ce priveşte hematologia non-malignă, au fost depistate sindroame talasemice, tulburări ale coagulării şi hemostazei: hemofilie, trombofilie, anemii aplastice, sferocitoză ereditară, anemii hemolitice auto-imune”, a explicat dr. Adriana Apostol, medic primar hematologie în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, coordonatorul centrului medical FOCUS.

Fii Moş Crăciun pentru un copil bolnav!

Şi pentru ca aceşti micuţi să aibă parte măcar de o mică bucurie în preajma sărbătorilor, reprezentanţii Asociaţiei „Dăruieşte Aripi”, cea care a înfiinţat acest centru, a demarat două campanii caritabile.

Una dintre acestea se adresează constănţenilor care vor să cumpere copiilor hăinuţe şi jucării noi pentru un Crăciun mai fericit. Toate acestea sunt colectate în cadrul centrului ce se află în policlinica Spitalului Judeţean.

„Pentru copiii bolnavi aflaţi în evidenţa Centrului Medical de zi FOCUS se pot dona doar jucării şi hăinuţe noi. Aceste articole trebuie să fie aşa, deoarece aceşti copilaşi sunt sensibili, au imunitate scăzută şi nu dorim să le punem în pericol şi mai mult sănătatea. Cei care vor să doneze, o pot face până pe data de 23 decembrie.

Este foarte important ca donatorii să ştie că 40% dintre copii provin din mediul rural şi sunt foarte săraci. Şi pentru ca bucuria să fie împărtăşită în familie, aceştia pot lua haine şi jucării şi pentru fraţii pe care îi au acasă”, a precizat Alina Vasea, preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte Aripi”.

O altă campanie este de strângere de fonduri pentru ca asociaţia să poată continua sprijinul pentru aceşti copii şi nu numai. Astfel, constănţenii pot achiziţiona din cadrul centrului felicitări pentru care vor plăti 20 de lei. Fondurile vor fi utilizate exclusiv pentru aceste proiecte.

Programul de lucru al Centrului Medical FOCUS este de luni până vineri, între orele 8.00-18.00.

Taguri articol: boli şi afecţiuni copilul cancer

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.