03 Februarie 2016
2746 accesări
2 comentarii

Bărbaţii sunt mult mai predispuşi la căderea părului decat femeile.Dar subtierea parului si pierderea lui sunt, de asemenea, frecvente la femei, și nu mai puţin demoralizatoare. Motivele pot varia, de la un deficit de vitame sau o traumă psihică, până la factori ereditari. În multe cazuri, există modalităţi de a trata această problemă. Totul depinde de cauză. Iată care sunt principalele motive ale căderii părului.

Stresul fizic

Orice fel de traumatism fizic – operaţie chirurgicală, un accident de mașină, sau o boală gravă, chiar și gripă, poate provoca pierderea temporarăa a parului. Părul are un ciclu de viaţă programat: o fază de creștere, faza de repaus și faza de cădere. Pierderea parului devine adesea vizibilă după trei până la șase luni după traumă.

Ce trebuie să faceţi: Vestea bună este că părul va începe să crească din nou după ce organismul se recuperează.

Sarcina

Sarcina este un exemplu al tipului de stres fizic care poate provoca pierderea parului. Căderea părului devine însă şi mai consistentă după naştere.

Ce trebuie să faceţi: Nu vă neliniştiţi! Ăărul va creste din nou în câteva luni.

Surplus de vitamina A

Supra-consumul de suplimente sau medicamente care conţin vitamania A poate declanșa căderea părului, conform Academiei Americane de Dermatologie. Necesarul zilnic de vitamina A este de 5.000 de unităţi internaţionale (UI) pe zi pentru adulţi și copii cu vârsta de peste 4 ani; Suplimentele pot conţine de la 2500 până la 10000 UI.

Ce trebuie să faceţi: Aceasta este o cauza reversibila a căderii părului și odată ce excesul de vitamina A este oprit, părul ar trebui să crească în mod normal.

Lipsa de proteine

În cazul în care organismul nu primeşte suficiente proteine din alimentaţie, acesta consumă proteinele destinate creșterii părului, conform Academiei Americane de Dermatologie. Acest lucru se poate întâmpla după două până la trei luni de la o scădere semnificativă a aportului de proteine.

Ce trebuie să faceţi: Există multe surse importante de proteine, inclusiv peștele, carnea sau ouăle.

Calviţia masculină

Doi din trei bârbaţi se confruntă cu căderea părului după vârsta de 60 de ani. Acest tip de cădere a părului, cauzat de o combinaţie de gene si hormoni sexuali masculini, urmează, de obicei, un model clasic, în care părul se îndepărtează la tâmple, lăsând linia părului în formă de M.

Ce trebuie să faceţi: Exista creme, cum ar fi minoxidil (Rogaine) și medicamente pe cale orală, cum ar fi finasterida (Propecia), care pot opri pierderea parului sau chiar ajută la regenerarea lui; transplantul de păr poate fi, de asemenea, o opţiune.

Ereditate

Căderea parului la femei, numită alopecia androgenică sau androgenetică, este, în principiu versiunea de sex feminin a cheliei masculine. „Dacă vii dintr-o familie în care femeile au început să se confrunte cu căderea parului de la o anumită vârstă, atunci s-ar putea să fie mai predispusă la această problemă", spune dr Glashofer.

Ce trebuie să faceţi: Ca şi bărbaţii, femei pot folosi minoxidil (Rogaine) pentru a ajuta părul să crească.

Hormonii feminini

Cum modificările hormonale ale sarcinii pot provoca pierderea parului, la fel se poate întâmpla şi în cazul folosirii pastilelor contraceptive. Schimbarea echilibrului hormonal care apare la menopauză poate duce, de asemenea, la căderea părului.

Ce trebuie să faceţi: Dacă pastilele contraceptive sunt problema, atunci trebuie să vă îndreptaţi atenţia spre o nouă metodă contraceptivă.

Stres emoţional

Stresul emoţional este mai puţin probabil să provoace căderea părului decât stresul fizic, dar se poate întâmpla, de exemplu, în caz de divorţ sau după moartea cuiva drag. De cele mai multe ori, însă, stres emoţional nu va declanşa, de fapt, pierderea parului. Acest lucru se întâmplă pe fondul altor probleme deja existente.

Ce trebuie să faceţi: Ia măsuri pentru a combate stresul și anxietatea, cum ar fi mai multe exerciţii fizice, terapie sau suport emoţional de specialitate.

Anemia

Una din zece femei cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani suferă de anemie prin deficit de fier, care este o cauză principală a pierderii parului. Medicul va trebui să facă un test de sânge pentru a determina cu certitudine dacă aveţi acest tip de anemie.

Ce trebuie să faceţi: Un supliment de fier simplu ar trebui să corecteze problema. În plus, pe lângă pierderea parului, alte simptome ale anemiei includ oboseala, dureri de cap, ameţeli, paloarea pielii, precum și mâini și picioare reci.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul este una dintre cauzele importante ale pierderii părului.

Ce trebuie să faceţi: Tratamentul medicamentos al acestei afecţiuni şi revenirea tiroidei în valori normale ar trebui să ajute părul să revină la normal.

Deficitul de vitamina B

Niveluri scăzute de vitamina B din organism sunt o altă cauză corectabilă pentru căderea parului.

Ce trebuie să faceţi: Ca şi anemia, problema poate fi remediată printr-o alimentaţie corespunzătoare sau prin suplimente de vitamine. Vitamina B o puteţi găsi în pește, carne, legume bogate in amidon sau fructele non-citrice.

Boală autoimună – alopecia areata

Aceasta se mai numește alopecia areata si practic este rezultatil unui sistem imunitar hiperactiv. „Sistemul imunitar vede parul ca fiind un organism străin şi al atacă”, spun specialiştii.

Ce trebuie să faceţi: injectiile cu steroizi sunt prima opţiune de tratament pentru alopecia areata. Pot fi utilizate și alte medicamente, inclusiv Rogaine.

Lupus

Alte boli autoimune cum ar fi lupusul poate provoca, de asemenea caderea parului. Din păcate, căderea părului de acest tip este ireversibilă.

Ce trebuie să faceţi: Dacă pierderea parului este ușoară, puteţi încerca o coafură nouă pentru camuflarea porţiunilor de scalp afectate.

Scăderea în greutate

Pierderea in greutate brusca este o formă de traumă fizică, care poate duce la subtierea parului. Acest lucru se poate întâmpla, chiar dacă pierderea de greutate îţi este benefică. Pierderea parului, împreună cu pierderea in greutate, poate anunţa probleme mai grave de alimentaţie, cum ar fi anorexia sau bulimia.

Ce trebuie să faceţi: pierderea în greutate bruscă creează un şoc la nivelul organismului şi vei avea o perioadă de șase luni de cădere a părului, dar apoi se corectează problema.

Chimioterapia

Unele dintre medicamentele folosite în lupta împotriva cancerului provoacă pierderea pătului. „Chimioterapia este ca o bomba nucleara”, spune dr Glashofer. „Ea distruge diviziunea rapidă a celulelor”

Ce trebuie să faceţi: După chimioterapie este oprită, parul va creste la loc, deși de multe ori se va reveni cu o textură diferită (probabil creţ când înainte de a fi dreaptă) sau o culoare diferită.

Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este un alt dezechilibru hormonal. Excesul de hormoni androgeni poate duce la chisturi ovariene, creșterea în greutate, un risc mai mare de diabet zaharat, modificări ale perioadei menstruale, infertilitate, precum și subţierea părului. De asemenea, femeile pot avea mai mult par pe fata si corp.

Ce trebuie să faceţi: Tratarea sindromului poate corecta dezechilibrul hormonal si inversa unele dintre aceste modificări.

Antidepresive

Anumite alte clase de medicamente pot provoca, de asemenea căderea părului. Printre ele se numără anumite medicamente pentru diluarea sângelui şi medicamente împotriva tensiunii arteriale.

Ce trebuie să faceţi: Dacă medicul dumneavoastră stabilește că unul sau mai multe dintre medicamentele administrate dvs cauzează pierderea părului vă ca schimba tratamentul. .

Coafatul

Coaforul şi tratamentele viguroase ale părului folosite termen îndelungat pot avea efecte inverse. Aceste metode afectează rădăcina părului şi, pe lângă faptul că provoacă direct căderea lui, acesta nu va mai putea creşte din nou.

Ce trebuie să faceţi: Evitaţi tratamentele de acest gen şi coafatul excesiv. Academia Americana de Dermatologie recomanda folosirea balsamului după fiecare sampon, lasand părul să se usuce liber, şi evitarea ondulatoarelor şi plăcilor de îndreptat părul.

Tricotilomania

Tricotilomania este clasificată drept o "tulburare comportamentalăale" manifestată prin tendinţa de a se trage permanent de păr. "E ca un fel de tic, persoana se joacă cu părul şi se trage de păr în mod constant ", spune dr Glashofer. Tricotilomania incepe de multe ori inainte de varsta de 17 și este de patru ori mai frecventă la femei decât la barbati.

Ce trebuie să faceţi: Unele antidepresive pot fi eficiente.

Îmbătrânirea

Îmbătrânirea este un proces complet natural, care aduce cu sine, de multe ori, şi pierderea părului, mai ales în cazul bărbaţilor.

Ce trebuie să faceţi: Folosiţi trucuri pentru a vă ascunde chelia – în cazul bărbaţilor sau pentru a vă masca capul.

Steroizi anabolizanţi

Dacă luaţi steroizi anabolizanţi în cantităţi mari – mai ales în cazul sportivilor, este bine de ştiut că riscaţi să rămâneţi fătă păr.

Ce trebuie să faceţi: După ce renunţaţi la steroizi, părul va creşte la loc.

Taguri articol: familie sanatate cadere par

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

7 noiembrie 2016
Albert
Caderea parului

Un produs interesant e folixin impotriva caderii parului. Am tot vazut pareri interesante despre produsul asta pe net.

1 iulie 2016
Sorin
[email protected]

Mie imi cade parul de acum 4 ani de zile. Nu ma stresez pentru ca deocamdata nu ma deranjeaza acest lucru. Probabil ca atunci cand o sa ma streseze aceasta treaba o sa iau o cura cu suplimente care au vitamine.