22 Mai 2016
116314 accesări
0 comentarii

Anafilaxia este cea mai severă formă a unei reacţii alergice şi care poate pune viaţa în pericol. O reacție alergică poate să evolueze în câteva minute de la expunerea la alergen (factorul la care este alergică o persoană).

Din punct de vedere preventiv o reacţie alergică severă poate fi tratată efectiv folosind un autoinjector cu adrenalină. O parte importantă a gestionării și evitării anafilaxiei constă în încercarea de a preveni sau evita factorii care o cauzează.

Obişnuit, reacţia debutează în câteva minute după contactul cu alergenul şi persoana poate prezenta mâncărimi ale pielii, urticarie, înroşirea feţei şi umflături la nivelul ochilor, limbii sau buzelor. Dificultăţi în respiraţie pot urma tumefacţiei (umflării) faringelui; poate să apară wheezing (respiraţie şuierătoare); scurtarea respiraţiei şi tusea pot fi determinate de contracţia musculaturii bronşice. Alte simptome ale anafilaxiei includ dureri de cap, vărsături şi diaree. Colapsul şi pierderea conştienţei pot fi determinate de o scădere bruscă a tensiunii arteriale.

Prima linie de tratament pentru anafilaxie este adrenalina, care poate fi administrată ca EpiPen® sau Anapen® pentru copii cu greutatea de 20 kg sau mai mult, sau EpiPen®Jr or Anapen®Jr pentru copii care cântăresc mai puţin de 20 kg. Un EpiPen®/EpiPen®Jr și Anapen®/Anapen®Jr reprezintă un autoinjector cu o singură doză de adrenalină, care este prescrisă de medic.

Ce este EpiPen şi cum se utilizează
EpiPen este o soluţie sterilă în stilou preumplut pentru injectarea de urgenţă în muşchi (intramuscular).EpiPen este utilizat pentru tratamentul de urgenţă al reacţiilor alergice severe (anafilaxie), cauzate dealergeni de exemplu alimente, medicamente, întepături sau muscături de insecte şi alţi alergeni,precum si reactii severe induse de exerciţiul fizic sau de cauze necunoscute.

Stilourile injectoareEpiPen sunt destinate pentru administrare imediată la pacienţi, care prezintă un risc crescut deanafilaxie, inclusiv persoanele cu antecedente de reacţii anafilactice.Simptome care semnalează apariţia unei reacţii anafilactice includ: senzaţie de mâncărime a pielii,erupţii pe piele ( o urticarie), înroşire a feţei, umflare a buzelor, gâtului, limbii, mâinilor şi picioarelor,respiraţie şuierătoare, răguşeală, greaţă, vărsături, crampe abdominale şi, în unele cazuri, pierdereacunoştinţei.Substanţa activă în stiloul preumplut (pen) este adrenalina, care este un medicament adrenergic.Acesta acţionează direct asupra sistemului cardiovascular (inimă si circulaţia sângelui) şi respirator(plămâni), contracarează efectele potenţial letale de anafilaxie prin constricţia rapidă a vaselor desânge, relaxarea muschilor de la nivelul pieptului pentru a îmbunătăţi respiraţia şi bătăile inimii.

Instrucţiuni de utilizare Epipen
Învăţaţi cum să utilizaţi EpiPen, când şi cum trebuie utilizat.Urmaţi aceste indicaţii numai atunci când este gata de utilizare.

Ţineţi stiloul injector din mijloc, nu de capete. Pentru buna administrare, uitaţi-vă la scheme şi urmaţipaşii de mai jos:

  • Nu puneti degetul mare, degetele sau mâna pe vârful portocaliu. Nu apăsaţi sau împingeţi vârful
  • portocaliu niciodată cu degetul mare, degetele sau mâna
  • Acul iese din vârful portocaliu.
  • NU îndepărtaţi capacul de siguranţă albastru până nu este gata de utilizare

1. Luaţi EpiPen în mână (cea cu care scrieti), cu degetul mare cel mai apropiat de capacul albastru şiformati pumnul în jurul unităţii (vârful portocaliu jos).

2. Cu cealaltă mână scoateţi capacul de siguranţă albastru.

3. Ţineţi EpiPen la o distanţă de aproximativ 10 cm de partea exterioară a coapsei. Varful portocaliu trebuie îndreptat spre partea exterioară a coapsei.

4. Înfigeti EpiPen ferm în partea exterioară a coapsei, la un unghi drept (90 de grade), aşa cum vi seprezintă în schema 2b. (ascultaţi click-ul)

5. Ţineţi ferm în coapsă timp de 10 secunde. Injecţia este acum completă şi fereastra de pe stiloulinjector este ascunsă. EpiPen trebuie eliminat (capacul portocaliu al acului se va extinde pentru a-lacoperi) şi aruncat în condiţii de siguranţă.

6. Masaţi zona de injectare timp de 10 secunde. Sunaţi la 112, chemaţi ambulanţa, declaraţi anafilaxie.

CITEŞTE PROSPECT EpiPen AICI

Ce este Anapen

Anapen este utilizat pentru tratamentul de urgenţă al reacţiilor alergice acute severe (anafilaxie) determinate de alune sau de alte alimente, de medicamente, muşcături sau înţepături de insecte sau de alţi alergeni, precum şi al reacţiei anafilactice induse de efort sau idiopatice.

Medicul dumneavoastră trebuie să vă instruiască temeinic pentru a înţelege când să-l folosiţi şi modul corect de administrare. Anapen este indicat doar ca tratament de susţinere de urgenţă şi trebuie să anunţaţi imediat după administrare medicul pentru supraveghere. Trebuie să vă informaţi medicul dacă aveţi afecţiuni cardiace (inclusiv angină pectorală), hipertiroidism, hipertensiune arterială, alte afecţiuni ale sângelui, ale circulaţiei, tensiune intraoculară mare, afecţiuni renale sau ale prostatei, diabet zaharat sau alte afecţiuni. De asemenea, trebuie să vă informaţi medicul dacă urmaţi tratament cu alte medicamente în special pentru afecţiuni cardiace cum sunt digitalice (digoxină), blocante beta-adrenergice, 2 chinidină, medicamente pentru tratarea depresiei cum sunt antidepresivele triciclice, inhibitori ai MAO (monoaminooxidazei), inhibitori ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei, medicamente pentru boala Parkinson, antihistaminice cum sunt difenhidramina sau clorfeniramina, medicamente pentru tratamentul afecţiunilor tiroidiene, pentru tratarea tulburărilor sistemului nervos, teofilină, oxitocină, anumite anestezice sau alte medicamente. Alcoolul poate determina creşterea efectului acestui medicament.

Dacă urmaţi tratament pentru diabet zaharat, medicul poate să vă modifice dozajul medicamentelor după folosirea Anapen. Injectarea accidentală în mână sau în picior poate duce la întreruperea fluxului de sânge către zonele învecinate şi trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală la cel mai apropiat spital.

Instrucţiuni pentru utilizare

Medicamentul este destinat unei singure administrări. Trebuie aruncat în condiţii de siguranţă imediat după utilizare.

Important:Nu înlăturaţi capacul negru de siguranţă şi capacul negru al acului până când nu aveţi nevoie să folosiţi Anapen. Când îndepărtaţi capacul negru al acului veţi observa că este ataşat la învelişul protector gri care acoperă acul şi de aceea poate necesită o forţă mare pentru îndepărtare. După utilizare puneţi înapoi capacul negru şi înlăturaţi Anapen în condiţii de siguranţă.

1. Îndepărtaţi capacul negru al acului

2. Îndepărtaţi capacul negru de protecţie de pe butonul roşu de administrare

3. Ţineţi capătul dispozitivului din dreptul acului la nivelul zonei externe (anterolaterale) a coapsei şi apăsaţi butonul de administrare. Dacă este necesar, injecţia poate fi făcută prin îmbrăcăminte uşoară.

4. Menţineţi Anapen în această poziţie timp de 10 secunde (aceasta asigură întotdeauna administrarea întregii doze), apoi îndepărtaţi-l.

După utilizare se reaşază capacul negru al acului. Masaţi uşor locul administrării.

CITEŞTE PROSPECT ANAPEN AICI

Taguri articol: familie sfatul medicului copilul alergii reacţie alergică alergie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii