Tiroida

Tiroida
12 Martie 2012
43798 accesări
41 comentarii

Dereglările glandei tiroide sunt destul de des întâlnite mai ales atunci când organismul suferă transformări majore, cum ar fi la naştere, la pubertate sau după 60 de ani.

Una dintre cele mai importante glande ale corpului, tiroida este situată la nivelul bazei gâtului, chiar sub „mărul lui Adam”, şi produce hormoni cu rolul de a regla metabolismul. Aceasta este responsabilă de temperatura corpului, circulaţia sângelui, apetitul şi nivelul de energie. Mai mult, tiroida acţionează asupra tonusului muscular, al zahărului şi al colesterolului din sânge, al sistemului central nervos şi influenţează în special procesul de metabolizare a carbohidraţilor şi a grăsimilor. În cazul în care întâmpinaţi probleme cu funcţionarea corectă a acestei glande, efectele pot fi destul de severe.

CITEŞTE ŞI: Suferinţa bolnavilor de tiroidă. Operaţia este vitală

Când apar afecţiunile tiroidei

Problemele glandei tiroide sunt strâns legate de producţia hor-monilor tiroidieni. Dacă aceasta este prea mare, există riscul declanşării hipertiroidei, iar dacă este prea mică, poate apărea hipotiroida. Astfel, o glandă tiroidă care nu este suficient de activă va duce la hipotiroidism, o problemă mult mai răspândită decât hipertiroidismul. Cu toate acestea, atât în cazul hipotiroidei, cât şi al hipertiroidei, se poate observa prezenţa unei guşe şi îngroşarea gâtului, ceea ce indică anomalii ale funcţiei glandei tiroide. În cazuri mai rare, ţesutul glandular poate creşte excesiv ceea ce determină apariţia de noduli care pot fi canceroşi. Se estimează că aproximativ 1% din cancerele diagnosticate sunt cazuri de cancer tiroidian. Potrivit specialiştilor, femeile sunt de până la opt ori mai expuse la afecţiuni tiroide decât bărbaţii.

Primele semne ale unei tiroide „leneşe”

Hipotiroidismul sau tiroida „leneşă” apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni. Cea mai frecventă cauză a acestei boli este tiroidita Hashimoto, o afecţiune în care sistemul de apărare al corpului produce anticorpi care atacă şi distrug, în timp, ţesutul tiroidian. De cele mai multe ori, în caz de hipotiroidism, organele nu mai funcţionează la capacitate normală şi îşi încetinesc activitatea. Printre semnalele care ar trebui să vă dea de bănuit sunt oboseala şi epuizarea fizică, acumularea de kilograme, lipsa de iniţiativă, apatia, pielea rece şi uscată, părul deteriorat şi unghiile casante, imposibilitatea de concentrare.

CITEŞTE ŞI: Guşa nodulară, potenţial risc de cancer tiroidian

Totodată, bolnavii afectaţi de hipotiroidism prezintă o intoleranţă la temperaturi scăzute, au tulburări de memorie, dureri musculare, colesterolul ridicat, sunt depresive şi au pulsul scăzut. Persoanele care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi sunt cele care au antecedente familiale cu boli tiroidiene, femeile care au născut recent şi cele care au peste 40 de ani, dar şi bărbaţii în vârstă de peste 65 de ani.

Cauzele şi simptomele hipertiroidismului

Glanda tiroidă mai poate fi afectată şi de secreţia exagerată de hormon tiroidian, ceea ce duce la hipertiroidism. Simptomele acestei boli sunt destul de caracteristice şi uşor de depistat, precum nervozitatea accentuată, tulburările de somn, oboseală musculară, scădere în greutate, transpiraţii abundente, flatulenţe şi balonări frecvente, creşterea frecvenţei bătăilor inimii sau căderea părului. Lăsată netratată, această boală poate duce la complicaţii precum hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, scăderea acuităţii vizuale sau chiar tulburări psihice.Pentru tratamentul hipertiroidismului, doctorul vă poate recomanda medicamente specifice care au rolul de a opri producerea excesivă de hormoni.

CITEŞTE ŞI: Tiroida autoimună - un diagnostic grav anunţat de kilograme în plus şi pielea uscată

O altă metodă de a vă vindeca permanent de această boală este îndepărtarea parţială sau totală a glandei, dar numai în cazul în care tratamentul nu a dat rezultate. De menţionat faptul că simptomele afecţiunilor tiroidei apar în timp şi se dezvoltă încet, în mai multe săptămâni sau luni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

41 comentarii

12 martie 2016
Georgeta Durla
As dori sa stiu daca am probleme cu glanda

Va rog frumos la ce medic sa merg pentru a ma investiga,deoarece de 3ani sufar de hipertensiune arteriala,angina pectorala,aritmie,chiar am facut fibrilatie de mai multe ori...

4 septembrie 2015
mona

Am cativa ani de cand ma chinui cu o boala care inca nu stiu de unde provine.dar simptomele le am ameteli frica sa stau singura in casa cu 2 copii si sa merg oe strada.ma sufoc la locurile inchise .caldura nu o suport.ma ia stare de agitatie si apoi o nervozitate ca nu suport sa fiu atinsa si mi se imoaie picioarele de zic ca pic ,si ma ia cu calduri simt ca nam aer..am stari continu de oboseala si de somn.nu dureaza mult si imi revin.iau calciu si magneziu .am luat extraveral sa ma linisteasca.important ca am fost la dr pshiatru si am luat 1 an tratament cu seroxat ptr starile astea de panica.nu miam revenit am mai fost la dr pshioterapeut si mia zis ca e din mintea mea.analizele imi ies bune ,dar eu ma simt rau.va rog ajutatima si spuneti de unde provine aceste simptome.ma chinui de cativa ani si nu stiu ce sa fac.va multumesc.

15 iulie 2015
Diana

Buna ziua! Am 22 de ani, iar de cateva luni am senzatii de nod in gat,urmate de sufocari, atacuri de panica si palpitatii. De asemenea, slabesc in greutate, am stari de nervozitate excesiva, stari de oboseala, tremurat, ameteli si uneori stari euforice, insuportabilitate in ceea ce priveste temperatura ridicata. Tin sa mentionez ca de-a lungul vietii am avut lipsa de calciu si uneori stari de lesin (cam 5 de-a lungul vietii, ultimul a fost anul trecut in iunie). Va rog sa imi spuneti daca aceste simptome au legatura cu o afectiune a glandei tiroide.

13 aprilie 2015
popescu

am luat 2 ani amiodarona 200mg pe zi pentru fibrilatie.recent am facut analize de glanda cu rezultate TSH 5.,700uUI/ML VALORI NORMALE 0.4-4 uUI/ML FreeT4 1,057/ng/dl valori normale0.89-1,.76ng/dl medicul cardiolog a eliminat cordarone .pentru 2 luniica dupa acest timp valorile tiroidei vor reveni la normal?

13 aprilie 2015
popescu

am luat 2 ani amiodarona 200mg pe zi pentru fibrilatie.recent am facut analize de glanda cu rezultate TSH 5.,700uUI/ML VALORI NORMALE 0.4-4 uUI/ML FreeT4 1,057/ng/dl valori normale0.89-1,.76ng/dl medicul cardiolog a eliminat cordarone .pentru 2 luniica dupa acest timp valorile tiroidei vor reveni la normal? administreaza in acest timp vareun medicament pt. tiroid

13 februarie 2015
georgiana

buna, de o saptamana am un nod in gat si in capul pieptului!!Simt ca ma sufoc!!24 de ani ......Este serioasa treaba,nu as vrea sa am si atacuri de panica.

11 februarie 2015
Voicu george

Domnule doctor la ecografia cervicala au constatat următoarele : Hipertrofică tiroidiană cu vascularizație moderat crescută este motiv de îngrijorare? Regiunea cervicala stânga dreapta nu prezintă formațiuni înlocuitoare de spațiu decelabile ecografic si fara adenoplatii laterocervicale cervicale. A fost investigație imagistica. care e părerea dvs, e ceva grav?

26 noiembrie 2014
silviu

Senzatia de nod in gat in 90 la suta din cazuri e de la stomac, esofagita de reflux, hiperaciditatea, trebuie tinut regim, tretament, etc, mergi la Gastro..

12 octombrie 2014
urs

de 8 ani simt un nod in git am luat zeci de pastile de calci si nici un rezultat de citeva luni tot mai rau ma simt am slabit am probleme cu constipatia,ma simt tot obosita ma stringe in git de am impresia ca ma dore si limba ce sa fac?am facut in 2013 analize si ecograf de glanda si mi sa spus ca nu am probleme ce sa fac?

24 septembrie 2014
amalia vlaicu

am 34 de ani ,am avut dureri de cap am fost sa vad cum stau cu glanda tiroida si miau iesit la analise valorile urm. anti-TPO 94,0 Ul/ml valorile de referinta <35UL/ML FT40.953ng/ml valori de referinta 0,8 -1,9ng/ml TSH4,66qUl/ml valori de referinta 0,4- 4 qUl/ml medicu endocrinolog mia prescris eutirox de 50 mg,mi s-a spus ca am o glanda autoimuna si ca trebuie sa iau medicamentele toata viata in schimb dr neurolog mi-a spus sa nu mai iau pentru ca ma trece in hipotiroidie ,as dori sa imi dati un sfat .Va multumesc

123...5
Articol publicat de Alexandra MALACHI