12 Noiembrie 2015
8125 accesări
0 comentarii

Aftele, cunoscute şi sub denumirea destomatită aftoasă, reprezintăo inflamaţie la nivelul mucoasei bucale. Se manifestă sub forma uneia sau a mai multor pete sau ulcere mici şi dureroase care pot să apară în orice parte a cavităţii bucale:

  • la baza sau pe cerul gurii;
  • pe suprafaţa internă a buzelor şi obrajilor;
  • pe gingii;
  • pe limbă.

Simptome

Aftele apar ca nişte ulcere rotunde sau ovale, cu margini inflamate şi roşii. Centrul este de obicei alb sau galben. Majoritatea sunt de mici dimensiuni şi se vindecă în 1-2 săptămâni, fără a lăsa cicatrici. Aftele mari şi cu o formă neregulată sunt rezultatul unei leziuni mai grave şi au nevoie de cel puţin şase săptămâni pentru a se vindeca. În cazul adulţilor, ele pot apărea şi sub forma unor ulceraţii herpetiforme, în grup de 10 până la 100 de pete, care se vindecă în aproximativ două săptămâni.


Cauze

În general,factorii care determină apariţia aftelor au legătură cu igiena orală şi cu lezarea ţesutului mucoasei bucale. O astfel de iritaţie poate fi provocată de:

  • problemele dentare şi ortodontice - un dinte spart, cu o suprafaţă neregulată şi tăioasă, sau ocluzia (muşcătura) incorectă pot genera probleme;
  • purtarea aparatului dentar;
  • muşcarea accidentală a obrazului, limbii sau buzelor;
  • arsurile cauzate de consumul alimentelor fierbinţi.
  • sensibilitatea crescută la alimente precum căpşunile, citricele, cafeaua, ciocolata, ouăle, brânza sau nucile.

De asemenea,stomatita aftoasă poate avea cauze mai profunde, precum:

  • alergia la anumite bacterii din gură;
  • boala inflamatorie intestinală;
  • boli autoimune care atacă celulele din gură;
  • HIV/SIDA;
  • unsistem imunitarslăbit;
  • deficienţa de vitamina B12, acid folic, fier sau zinc;
  • anumite medicamente;
  • stres.

Tratamentul de acasă

Aftele bucale dispar de la sine în 10-14 zile şi nu necesită tratament.Totuşi, în unele cazuri mai grave, ele pot să dureze până la 6 săptămâni. Puteţi ameliora simptomele dacă evitaţi băuturile şi alimentele fierbinţi, picante şi sărate, dar şi citricele. De asemenea, puteţi face gargară cu apă sărată sau rece. În cazul în care aftele au fost provocate de arsuri, îngheţata preparată acasă din fructe poate face minuni. Dacă durerile persistă şi vă deranjează, puteţi luaanalgezice.


Când este cazul să contactaţi medicul?

De obicei, în stomatita aftoasă, nu este necesar să contactaţi medicul. Totuşi, prezentaţi-vă la doctor dacă aftele apar imediat după ce luaţi un medicament nou. De asemenea, un semnal de alarmă sunt şi petele mari şi albe de pe cerul gurii sau de pe limbă. Deseori confundate cu aftele, acestea pot fi simptomele unei infecţii mai serioase. Trebuie să vă îngrijoraţi şi dacă observaţi că au trecut două săptămâni, iar aftele nu au dispărut încă. Dacă aveţi simptome ca febra, apariţia iritaţiilor pe piele, salivare excesivă sau prezentaţi dificultate la înghiţire este cazul să mergeţi la medic. Dacă suferiţi de boli care vă slăbesc sistemul imunitar (HIV saucancer), trebuie să consultaţi un doctor specialist.


Tratamentul de specialitate

Pentru ameliorarea durerii, medicul vă poate prescrie un medicament ca lidocaina. Deşi aftele apar în mod frecvent la copii şi tineri, acest medicamentnu le esteindicat. De asemenea, medicul vă poate recomanda o cremă care reduce inflamaţia (precum Aphthasol) sau care conţine benzocaină. Totodată, vi se poate sugera şi o apă de gură specială, care să aibă în compoziţie gluconat de clorhedixină. Aplicarea laptelui de magneziu de câteva ori pe zi poate alina durerile. Diluarea peroxidului de hidrogen cu o parte egală de apă şi tamponarea uşoară a fiecărei afte poate contribui la reducerea inflamaţiei.

În cazul aftelor mari, medicamentele care pot fi prescrise includ cimetidina, colchicina sau chiar medicamente orale pe bază de steroizi. Acestea sunt prescrise foarte rar şi doar în cazurile complexe de stomatită aftoasă care se manifestă în episoade recurente. Rareori, aftele sunt îndepărtate chimic cu debacterol sau nitrat de argint.

Trebuie să reţineţi că aftele care revin în mod frecvent pot fi simptomul unei afecţiuni mai grave sau a unei infecţii secundare, caz în care trebuie să consultaţi neapărat medicul.


Prevenire

Puteţi reduce semnificativ şansele de apariţie a aftelor bucale dacă evitaţi mâncărurile şi băuturile foarte fierbinţi sau picante, mestecaţi încet şi aveţi grijă deigiena orală. Folosiţi o periuţă de dinţi cu peri moi şimergeţi la medicul dentist imediat ce vă cade o plombă sau se rupe un dinte, ori dacă aveţi orice altă problemă cu dantura.

De asemenea, pot fi de folos suplimentele sau chiar alimentele care conţin vitaminele din complexul B (folaţi, vitaminele B6 şi B12). Dacă totuşi credeţi că stresul este vinovat de apariţia aftelor bucale, încercaţi câteva exerciţii de relaxare.

Taguri articol: boli şi afecţiuni sistem imunitar ulcer

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii