Boli şi afecţiuni
2495 accesări 27 Februarie 2016 0 comentarii

Ajung la medic prea târziu. De ce rămân pacienţii fără dinţi în gură

Igiena precară a danturii face ca tartrul şi placa bacteriană să provoace numeroase infecţiice afectează gingiaşi ţesuturile de susţinerea dintelui. Aşa apare boala parodontală care, în timp, duce la pierderea dinţilor.Pentru o dantură sănătoasă, medicii recomandă, pe lângă igiena orodentară zilnică, detartrajul şi igieni-zarea la medicul stomatolog.

Superficialitatea îi costă scump pe cei care ajung la stomatolog doar atunci când rămân fără jumătate din dantură.

„Deşi nu există o cauză clinică demonstrată care produce această boală, avem factori favorizanţi în ceea ce priveşte boala parodontală: igiena deficitară, alcoolul, tutunul, tartrul şi placa bacteriană. Pacienţii se trezesc foarte târziu să meargă la un consult de specialitate şi o fac abia atunci când li se mişcă dinţii. În boala parodontală începe să se retragă gingia şi să se mişte dinţii.
Întâi apare gingivita, adică infla-marea gingiei manifestată prin modificarea culorii spre roşu violaceu, dureri, senzaţie de prurit gingival, sângerări la periaj. De aceea, pacienţii nici nu îşi mai igienizează dantura. Apoi, apare parodontoza superficială, etapă în care începe să se retragă osul şi gingia şi se dezgoleşte rădăcina dintelui.
Ultima şi cea mai gravă etapă a bolii este cea profundă, în care dinţii au mobilitate de grad II sau III şi rădăcina dintelui este total dezvelită din cauza infecţiei. Din păcate, în acest stadiu de boală, pacienţii îşi pierd mai mult de jumătate din dantură şi este nevoie de implanturi sau placă”

- a precizat dr. Cristina Sintea, medic specialist stomatolog.

Tratamente modernepentru pacienţiÎn primă instanţă, pacientul trebuie să efectueze o radiografie şi un examen clinic pentru diagnosticarea stadiului bolii. Ulterior, medicul stomatolog va începe tratamentul cu infiltraţii gero-vital sau plasmodent, adică nişte substanţe şi geluri antiinflamatoare şi antimicrobiene.

„Tratamentul durează în funcţie de stadiul bolii. Se efectuează igienizarea şi controlul gingiilor la 6 luni şi, dacă se impune, se fac intervenţii parodontale cu adiţii de os, operaţii cu lambou sau se pun matrici de colagen. Pacienţii primesc şi diverse tratamente acasă cu apă de gură cu clorhexidină, un antiseptic ce luptă împotriva plăcii dentare prin inhibarea multiplicării bacteriilor din gură şi prin distrugerea lor”

- a mai precizat medicul.

Gravidele, afectate dacă fac fete

De reţinut este faptul că gravidele care aduc pe lume fetiţe sunt mai afectate de această boală decât cele care fac băieţi.

„Sarcina, prin creşterea nivelului de estrogen şi progesteron, favorizează înmulţirea unor bacterii şi apariţia gingivitei.
De aceea, este de preferat ca femeile care îşi doresc să rămână însărcinate să treacă mai întâi pe la medicul stomatolog. Pe de altă parte, odată instalată sarcina, acestea pot beneficia de tratamente antimicrobiene şi igienizare care nu afectează în niciun fel sarcina”

- completează medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.