23 Aprilie 2017
5867 accesări
0 comentarii

Creşterea prevalenţei obezităţii se datorează obiceiurilor alimentare nesănătoase, cu aport crescut de alimente cu densitate caloric crescută, bogate în grăsimi, zaharuri, dar şi sedentarismului, spun specialiştii.

Potrivit dr. Cristina Maria Mihai, medic pediatru, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, „încă din viaţa intrauterină şi mai apoi în primii ani de viaţă, diverşi factori şi obiceiuri alimentare, atât ale copilului, cât şi ale mamei şi ale întregii familiei, predispun la apariţia obezităţii, a diabetului zaharat şi sindromului metabolic. Prezenţa diabetului gestaţional la mamă, greutatea mică la naştere, tipul de alimentaţie din viaţa de sugar, toate contribuie la dezvoltarea ulterioară a copilului”.

Urbanizarea, greşelile alimentare din dieta zilnică, stilul de viaţă, sedentarismul, toate aduc o contribuţie majoră în apariţia obezităţii şi a sindromului metabolic, ducând la creşterea cazurilor de obezitate.

„Obezitatea la copii este deosebit de nocivă, din cauza consecinţelor sale, tratamentul obezităţii este dificil şi necesită costuri ridicate. Obezitatea, în special cea abdominală, este asociată cu un risc crescut în apariţia afecţiunilor cardio-vasculare şi reprezintă un factor de precipitare pentru diabetul zaharat de tip 2”, mai spune specialistul.

Obezitatea întâlnită în copilărie tinde să persiste şi în perioada de maturitate, crescând riscul de dezvoltare a unui sindrom metabolic şi a diabetului zaharat de tip 2, dar şi de afecţiuni cardio-vasculare.

Riscul ca un copil care a dezvoltat obezitate în primii ani de viaţă de a deveni un adult obez este de 80%, pentru cel care are ambii părinţi cu obezitate, şi de 40% pentru cel cu un singur părinte cu obezitate. (V.P.)

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii