28 Ianuarie 2017
7867 accesări
0 comentarii

Efortul, în combinaţie cu frigul, poate fi fatal pentru persoanele care au probleme cardiace şi nu sunt conştiente de acest lucru. Aşa că, medicul cardiolog, prof. univ. dr. Ionel Oţel, îi sfătuieşte pe toţi cei care sunt predispuşi să dezvolte afecţiuni cardiace, dar şi pe cei care au simptome specifice, să se prezinte de urgenţă la medic, deoarece, în cazul acestor afecţiuni, orice secundă contează.

Durerea toracică, care iradiază spre braţe şi gât, şi uşoarele stări de greaţă sunt simptome uşor de neglijat, dar care pot anunţa o angină pectorală cu repercusiuni fatale, dacă nu se intervine în timp util.

„Angina pectorală este strigătul inimii pentru oxigen. Ea ţipă că nu are oxigen. De fapt, se astupă un vas de sânge, o arteră coronară, iar inima alertează pacientul că nu este alimentată corespunzător, cu oxigen şi cu substanţe nutritive. De obicei, angina apare la efort. În această perioadă, din cauza frigului, au fost multe cazuri de pacienţi cu angină, mai ales persoane care au depus efort, care au deszăpezit.

Efortul amestecat cu frigul, cu vântul rece, ce vine în piept, nu reprezintă o combinaţie bună. Orice pacient, cu vârsta peste 40 de ani, care are o durere în piept, trebuie să considere că are angină pectorală, până la proba contrarie”, a declaratdr. Ionel Oţel, specialist cardiolog.

Tratarea crizei de angină include întreruperea oricărui efort şi administrarea de nitroglicerină sublingual, însă, dacă simptomele nu dispar, se recurge la intervenţii invazive (implant stent, bypass, după caz).

Ce persoane trebuie să facăun control preventivPersoanele care au în familie rude apropiate, ce au suferit şi suferă de boli cardiovasculare, sunt primele care trebuie să meargă la un control de rutină, pentru că, în aceste cazuri, pot exista boli ascunse, ereditare, care nu se manifestă vizibil. Pentru o diag-nosticare sigură a anginei pectorale, trebuie efectuat un EKG, atunci când pacientul are o durere în piept.

„Sunt alte 100 de motive pentru care un om poate să aibă o durere în piept, dar angina are nişte caractere specifice: vârsta, durerea ce durează cinci minute şi care apare la efort şi dispare la repaus. Aceste semne apar la persoanele care prezintă factori de risc, precum fumatul, vârsta, istoricul familial. Dacă la consult se constată că bătăile inimii sunt neregulate, cu atât mai mult, se face testul EKG.

Când bolnavul vine la control, îl punem pe bicicletă, pentru a face efort, până ajunge pulsul la 180. Aşa putem observa, în condiţii de efort, ce simptome are pacientul. Dacă testul de efort iese pozitiv, îl trimitem la coronarografie. Aceasta se face cu substanţă de contrast, se opacifiază arterele şi se vede dacă unul din cele 3 vase mari, care irigă inimă, este blocat”, detaliază medicul specialist.

Apoi, specialistul, în funcţie de rezultatele coronarografiei, hotărăşte dacă este nevoie de tratament medicamentos, de implantare de stent sau bypass. „Dacă porţiunea blocată este lungă, atunci trebuie să se facă un bypass, adică se ia o venă de la picior, se implantează acolo şi se scurtcircuitează artera blocată”, explică dr. Ionel Oţel.

Pentru a preveni angina pectorală şi pentru a elimina riscul de infarct miocardic, specialiştii recomandă tratarea bolii de fond care duce la angină şi anume, tratarea aterosclerozei (îngustarea arterelor, prin depuneri de lipide pe pereţii vaselor, care îngreunează sau blochează fluxul sanguin), printr-un stil de viaţă sănătos: alimentaţie echilibrată, sport, somn odihnitor, eliminarea stresului cotidian.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU