Sfatul medicului
1794 accesări 01 Martie 2016 1 comentariu

Boala care provoacă retardul la copii. Ce sfaturi dau specialiştii

În sarcină, în perioada lactaţiei, în perioada de creştere la copii, adolescenţi şi în special la sugari poate apărea anemia cauzată de deficienţa de fier din organism.

Deşi nu este o boală, ci un sindrom care are la bază una sau mai multe cauze, pe măsură ce se agravează, se instalează întârzierile în creştere şi dezvoltare la copii şi adolescenţi, deficitul de atenţie şi chiar retard.


„Anemia este definită prin scăderea concentraţiei hemoglobinei (Hb) sub valorile normale acceptate pentru un individ de o anumită vârstă sau sex. Hemoglobina reprezintă transportorul oxigenului din eritocite (globulele roşii).Anemia constituie o manifestare a unei afecţiuni ascunse, ea nu este o boală propriu-zisă. De aceea, afirma-rea diagnosticului de anemie trebuie obligatoriu să ducă la decelarea cauzei anemiei.Simptomele datorate anemiei sunt în funcţie de valorile hemoglobinei, de modul de instalare a anemiei, de vârsta pacientului şi de rezervele cardio-vasculare (afecţiunile cardiace agravează simptomele anemiei). Dacă anemia se instalează rapid (de exemplu, în cazul unei pierderi importante de sânge), manifestările clinice sunt importante (scăderea tensiunii arteriale şi a debitului cardiac, cu anxietate, palpitaţii, tegumente reci, chiar pierderea stării de conştienţă). Dacă anemia se instalează progresiv, simptomatologia este moderată (palpitaţii, oboseală, cefalee, ameţeli).
Formele uşoare de anemie feriprivă pot să nu provoace simptome evidente. Pe măsură ce anemia se agravează, se instalează şi simptome precum: stare de oboseală, slăbiciune şi scăderea rezistenţei la efort, dispnee la efort, adică respiraţie anevoioasă în timpul exerciţiilor fizice, dureri de cap, paloare, palpitaţii, stări de ameţeală, dificultăţi de concentrare, irascibilitate, insomnie.
În cazurile severe, în special la copii, poate să apară dorinţa de a ingera substanţe care nu sunt neapărat comestibile: pământ, var sau gheaţă. La copii mici cu forme severe de anemie feriprivă, pot să apară şi întârzieri ale creşterii, mersului şi vorbirii. Copiii pot fi mai nervoşi, plâng mai des şi au deficit de atenţie. După corectarea deficitului de fier, aceste manifestări dispar. Fără un tratament adecvat recomandat de medic, problemele mentale şi comportamentale pot deveni permanente”, a precizat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Taguri articol: anemie anxietate cefalee mirela stangaciu retard mintal

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

2 martie 2016 ioana
Boala care provoacă retardul la copii. Ce sfaturi dau specialiştii

Posibilitate foarte buna de a va imbunatati veniturile!! Va invitam acum sa cunoasteti mai multe despre o oportunitate foarte noua prin care va puteti completa veniturile, in timpul liber sau oricand doriti! Va asiguram ca totul este foarte, foarte serios si ca puteti sa incepeti cu toata increderea! Este nevoie de rabdare, perseverenta si multa incredere in sine. Editura cauta persoane pentru promovarea cartilor electronice(e-books), pe piata international de limba engleza.Nu este necesar cunoasterea limbii engleze.Castigurile, in functie de timpul pe care fiecare din dumneavoastra il aloca acestei munci(100 de euro lunar part–time sau 285 euro full-time). Veti fi indrumati pas cu pas pana la obtinerea tuturor cunostintelor in vederea realizarii cu success a acestei activitati. Pentru mai multe detalii va rugam sa contactati unul din membrii echipei noastre la una din adresele de emai: ioanabelecciu151@gmail.com

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.