06 Iunie 2017
15836 accesări
0 comentarii

Anemia feriprivă este cea mai comună formă de anemie, aceasta putând să apară la orice vârstă şi indiferent de sex. Anemia feriprivă este acel tip de anemie care apare atunci când în organism nu există o cantitate suficientă de fier.

Concret, fierul intră în compoziţia hemoglobinei (Hb). Hemoglobina este o proteină aflată în celulele roşii ale sângelui şi care răspunde de transportul oxigenului către celulele şi ţesuturile organismului. Pentru a fabrica această proteină, organismul are nevoie, însă, de fier. În lipsa lui, globulele roşii vor fi puţine şi mici, iar celulele nu vor primi suficient oxigen.

La nivelul plămânilor, Hb leagă oxigenul şi apoi îl transportă către toate celulele din corp. Când cantitatea de fier din organism este scăzută, este perturbată sinteza Hb (scade cantitatea de Hb). Ca urmare a scăderii cantităţii de Hb, apare hipoxia (lipsa de oxigen) în organe, acestea funcţionând deficitar.

„Deficienţele de fier sunt descoperite cel mai des la copii mai mici de doi ani şi la femeile care au omenstruaţieabundentă. Deficitul de fier care este destul de grav pentru a provoca anemie poate conduce chiar la probleme serioase la femeile însărcinate şi copiii mai mici de cinci ani”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Geandan Memet, medic specialist laborator.

Aportul insuficient de fier este evidenţiat, îndeosebi, prin dietele inadecvate, pe care foarte multe persoane le adoptă (vegetarienii, gravidele care au o alimentaţie săracă în fier şi nu iau nici un fel de suplimente). De asemenea, se poate vorbi despre o serie de afecţiuni digestive care împiedică absorbţia fierului (boala celiacă, aclorhidria, rezecţii gastro-duodenale).

Desigur, anemia poate surveni şi atunci când există pierderi cronice de fier, prin sângerări mici şi repetatede cauză digestivă (ulcer gastro-duodenal, varice esofagiene, colită ulceroasă, hemoroizi, cancer, paraziţi, hernie hiatală, polipi sau diverticuli intestinali), urinară (litiaza renală, cancer), genitală (sângerări menstruale abundente, naşteri sau avorturi repetate, fibrom uterin), pulmonară (hemoptizii în TBC, cancer pulmonar), hematologică (tulburări de hemostază, hemoglobinuria paroxistică nocturnă). Nu în ultimul rând, amintim cauza medicamentoasă, în această situaţie Aspirina şi Ibuprofenul putând produce sângerări gastrointestinale atunci când sunt luate în cantităţi mari etc.

Este posibil ca formele uşoare de anemie feriprivăsă nu provoace simptome evidente. Totuşi, pe măsură ce anemia se agravează se instalează şi simptomele, care pot fi nespecifice(apar în orice tip de anemie); astenie fizică (stare de oboseală, slăbiciune şi scăderea rezistenţei la efort), dispnee la efort (respiraţie anevoioasă în timpul exerciţiilor fizice), cefalee (dureri de cap), paloare, tahicardie (palpitaţii), stări de ameţeală, dificultăţi de concentrare, irascibilitate, insomnia.

În ceea ce priveşte simptomele specifice, care sugerează un deficit de fier, acestea se evidenţiază printr-o piele uscată, păr uscat şi unghii fragile (în formele severe apar deformări ale unghiilor), stomatita angulară (crăpături la colţurile gurii), glosita (limba este netedă, lucioasă şi dureroasă), dificultăţi la înghiţit, cu senzaţia de gât uscat.

În cazurile severe, în special la copii, a precizat medicul, poate apărea dorinţa de a ingera substanţe care nu sunt comestibile, precum pământ, var, gheaţă. Totodată, la copiii mici, cu forme severe de anemie feriprivă pot apărea şi întârzieri ale creşterii mersului şi vorbirii.

„Abia după corectarea deficitului de fier aceste manifestări dispar. Fără un tratament adecvat recomandat de medic problemele mentale şi comportamentale pot deveni, însă, permanente. În aceste condiţii, analizele de laborator sunt necesare pentru diagnosticul anemiei feriprive. În plus, testele care evaluează fierul din organism şi modificările lor sunt cel de sideremie (cantitatea de fier din sânge), care se efectuează pentru măsurarea cantităţii de fier din sânge în scopul de a verifica în ce măsură este acesta metabolizat în organism”, a mai spus dr. Memet.

Primul obiectiv în tratamentul anemiei feriprive îl reprezintă înlăturarea cauzei care a dus la apariţia deficitului de fier: corectarea greşelilor alimentare şi îmbunătăţirea dietei (se recomandă consumul de carne, ficat, ouă, citrice, stafide, nuci, fasole, smochine, curmale). Pentru a obţine toate beneficiile pastilelor cu fier şi fierului din mâncăruri se recomandă consumarea vitaminei C (suc de citrice), dar şi a legumelor preparate la aburi, care ajută la reţinerea conţinutului de fier.

Taguri articol: pediatrie sfatul medicului boli şi afecţiuni parinti analize anemie beneficii boli fibrom uterin fier

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU