Gastromond fond cancer hepatic(26)

Gastromond fond cancer hepatic(26)
02 Iulie 2013
1333 accesări
0 comentarii
Consumul de alcool şi de medicamente în exces, obezitatea şi diabetul zaharat sau ciroza biliară sunt principalele cauze care produc cancerul de ficat.
Medicii susţin că numărul celor care sunt afectaţi anual de această boală gravă este în creştere, mai ales din cauza faptului că pacienţii ignoră semnele de boală. Deşi cancerul este considerat de specialişti o boală „silenţioasă”, care nu se face resimţită din fazele incipiente, medicii recomandă ca la apariţia durerilor abdominale, a febrei crescute, a lipsei poftei de mâncare şi a oboselii cronice, oamenii să consulte medicul. „Cancerul hepatic evoluează pe o perioadă foarte lungă complet asimptomatic. Pacienţii nu simt niciun disconfort local sau dacă apare ceva, în general simptomele sunt minore şi cancerul de ficat poate fi ultimul lucru la care se gândesc. Din acest motiv, pacienţii care au factori de risc importanţi, cum ar fi ciroza, o infecţie cu virusuri hepatitice, consum cronic de alcool, ar trebui incluşi în programe de screening. Perioada lungă între creşterea tumorală şi primele semne ale bolii reprezintă o cauză a mortalităţii crescute în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu hepatocarcinom. La momentul diagnosticului, pacienţii prezintă oboseală, febră, durere abdominală şi anorexie. Pe măsură ce tumora creşte în volum, destinde capsula care acoperă ficatul la exterior determinând durere în hipocondrul drept. Unii pacienţi pot dezvolta ascită, adică lichid în cavitatea abdominală. Detectarea rapidă a unui posibil cancer, în stadii incipiente, poate influenţa semnificativ prognosticul şi poate asigura o supravieţuire mai lungă a pacientului”, explică dr. Eugen Dumitru, medic primar gastroenterologie, din cadrul clinicii Gastromond. În ultimii ani, hepatita virală C a devenit cea mai frecventă cauză de apariţie a carcinomului, spun medicii, urmată de consumul de alcool şi medicamente. „Hepatitele cronice virale B şi C sunt printre cele mai frecvente cauze de apariţie a hepatocarcinomului, însă consumul abuziv de medicamente, ca de exemplu anticoncepţionalele, este factor de risc major în apariţia bolii. Trebuie să nu uităm însă şi de pericolele din «bucătăria» noastră. Aflatoxina B1, care este un agent cancerigen hepatic cunoscut, este produsul unei ciuperci numite «Aspergillus flavus», care se găseşte în alimentele depozitate în mediu cald şi umed, cum ar fi alunele, orezul, soia, porumbul şi grâul şi faţă de care oamenii nu ştiu să se ferească, dar care reprezintă adevărate surse de îmbolnăvire. Cât despre tratamentul cancerului hepatic, putem spune că acesta este unul foarte complex. Schemele terapeutice care se pot aplica în prezent depind foarte mult de mărimea şi numărul tumorilor, de extinderea lor în structurile vecine, dar şi de factorii de risc pe care îi poate avea pacientul”, explică dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterologie, din cadrul clinicii Gastromond. Pentru diagnosticarea cancerului la ficat, medicii recomandă ecografia abdominală, scanarea computer tomografică şi dozarea alfa-fetoproteinei serice. Alfa fetoproteina este o substanţă secretată de celulele neoplazice şi care poate fi considerată un marker de cancer, spun medicii.  

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase