08 Februarie 2022
358 accesări
0 comentarii

La ora actuală, una dintre cele mai frecvente cauze ale infecțiilor vaginale este proliferarea Candidei albicans. De fapt, candidoza vaginală este o infecţie fungică ce poate trăi, alături de alte microorganisme, în tubul digestiv, pe piele şi pe mucoase, inclusiv la nivelul florei vaginale. Din păcate, aceasta provoacă iritaţie, scurgeri şi mâncărime la nivelul vaginului şi vulvei (ţesutul situat la deschiderea vaginului).

Statisticile arată că infecţia vaginală cu candida afectează circa trei femei din patru, la un moment dat. Multe dintre ele experimentează cel puţin două episoade de candidoză. Potrivit dr. Adelina Boghean, în mod normal, flora vaginală este formată din bacterii şi ciuperci care se află într-un echilibru. Lactobacilii, bacteriile bune din această zonă produc acid care menţine sub control creşterea ciupercilor, inclusiv a Candidei albicans, care face parte din flora normală a tractului genital feminin. Totuşi, în momentul în care acest echilibru este perturbat (de obicei, în urma consumului de antibiotice), candida creşte şi se înmulţeşte exagerat. Cum o puteţi trata? „Infecțiile vaginale sunt provocate de diverse microorganisme care există în mod normal în vagin. De cele mai multe ori, vinovată de apariția unor astfel de infecții este Candida albicans, simptomele comune ale proliferării ei fiind secrețiile, mirosul neplăcut, înroșirea labiilor și în unele cazuri chiar a părții superioare a coapselor. O altă infecție vaginală este cea cunoscută ca vaginita bacteriană, care are ca simptome secrețiile abundente, cu miros neplăcut, accentuat în special după contactul sexual. În cazul în care manifestaţi simptomele unei infecții vaginale, în special cu Candida, este foarte important să vă adresaţi unui medic, care poate stabili tratamentul corespunzător în funcție de tipul microorganismelor care au provocat-o”, a explicat medicul.

În acelaşi timp, ţineţi cont de faptul că, pe lângă tratamentele medicamentoase, puteţi încerca şi câteva remedii naturale care vă ajută să luptați împotriva infecțiilor vaginale. În primul rând, aveţi grijă să vă ștergeţi bine după ce faceţi baie, pentru că ciupercile se reproduc și cresc în medii umede și calde, de aceea este important să ștergeţi atent zona genitală după ce faceţi baie sau duș. Dacă este posibil, pentru a evita umiditatea și supraîncălzirea, optaţi pentru o lenjerie care permite aerisirea pielii. Dacă vă place lenjeria din nylon, alegeţi una care combină fibrele sintetice și fibrele din bumbac. În plus, nu rămâneţi cu costumul de baie ud o perioadă prea lungă de timp după ce faceţi baie. Indiferent dacă suferiţi sau nu de candidoză, trebuie să folosiţi un săpun delicat. Şi, desigur, nu uitaţi, spălaţi-vă zilnic și evitaţi să împrumutați prosopul sau alte obiecte personale. Pentru a elimina orice ciupercă, ar trebui să vă spălaţi lenjeria intimă cu apă fierbinte sau cu o soluție de apă și oțet. Dacă aveţi simptome de infecție, preparați-vă un detergent vaginal diluând în apă puțin oțet. Oțetul ajută la restabilirea pH-ului natural al vaginului. De asemenea, iaurtul natural este foarte eficace împotriva acestei ciuperci, pentru că bacteriile pe care le conține reechilibrează pH-ul zonei vaginale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU