10 Mai 2017
2098 accesări
0 comentarii

Deşi puţină lume pomeneşte despre aceste probleme de sănătate, ele există şi afectează enorm viaţa persoanelor suferinde. Fisurile anale şi hemoroizii sunt afecţiuni extrem de dureroase, dar despre care pacienţii evită să vorbească, fiindu-le jenă, şi optează să nu meargă la medic pentru tratarea din timp a acestora, fapt care duce la complicaţii şi la suferinţe mai mari.

Potrivit specialiştilor de la MEDSTAR General Hospital, fisura anală este o ulceraţie mică de formă triunghiulară, de cele mai multe ori grevată pe cele două comisuri, anterioară şi posterioară, ale anusului, dar poate fi în orice zonă la nivelul circumferinţei anale. Poate fi provocată de scaune mai tari sau de o boală diareică. În momentul în care trece bolul fecal, se produce durere, durerea contractă muşchii sfincterieni, muşchii sfincterieni contractaţi exacerbează durerea şi nu dau voie fisurii să se cicatrizeze.

„Fisura anală vine ca o complicaţie sau o completare la anumite boli, cum ar fi boala hemoroidală sau Boala Crohn, sau poate să se formeze independent, totuşi pe un teren predispozant, pentru că ea se formează în anumite zone cu o circulaţie mai precară. Simptomul dominant al fisurii anale este durerea, care este vie, atroce, de obicei în timpul sau la scurt timp după ce persoana afectată a avut un scaun. Durerea poate fi însoţită sau nu de sângerări”, a declarat dr. Rafik Niamani, medic specialist chirurgie generală, MEDSTAR General Hospital.

Diagnosticul diferenţial se face cu cancerul anal, sancrul sifilitic, ulceraţia anală a bolii Crohn, ragadele sau fisurile lineare produse de un scaun, care dispar spontan în câteva minute, sau de un examen clinic.

Metode de tratament şi de prevenţie

Tratamentul fisurilor anale este foarte dificil, pentru că, în cadrul bolii de fisură anală, intervine un cerc vicios, în care durerea provoacă spasmul muşchilor sfincterieni, spasmul provoacă durerea, iar spasmul nu lasă fisura anala să se cicatrizeze. Singura modalitate de a trata fisura anală este de a trata spasmul muşchilor sfincterieni, oferind posibilitatea fisurii anale să se cicatrizeze singură.

„Există trei linii de acţiune asupra spasmului muşchilor sfincterieni pentru a vindeca fisura anală: topice locale (creme, unguente, care, aplicate pe fisură, relaxează muşchiul sfincter intern, dând posibilitatea fisurii să se cicatrizeze. Acest tratament are eficacitate 70%. Dacă nu răspunde la acest tratament, se trece la o a doua linie terapeutică); injectarea de toxină botulinică (se face în muşchiul sfincter intern şi oferă posibilitatea fisurii să se cicatrizeze); aproximativ 5-10% din cazuri nu răspund nici la topice locale, nici la toxina botulinică, motiv pentru care se intervine chirurgical. Se efectuează o sfincterectomie internă, care, de obicei, lasă fisura pe loc. Se secţioneaza 1-1,5 cm din sfincterul intern, se relaxează muşchiul sfincter intern, dând posibilitatea fisurii să se vindece”, explică medicul specialist chirurg.

Durata vindecării fisurii anale depinde de tratament şi poate să dureze şi câteva luni.

Netratată corespunzător, fisura anală poate duce la complicaţii. Suprainfecţia duce la săparea unui tunel în tegumente, dând naştere unei fistule perianale. De asemenea, îşi pot face apariţia şi tulburările psihice, date de durere, pacientul devenind mai nervos, mai irascibil, cu insomnie, cu probleme de colectivitate.

Prevenirea tulburărilor de tranzit, atât a constipaţiei, cât şi a diareii, printr-o alimentaţie cumpătată, fără excese de condimente, dar şi evitarea statului pe şezut, timp îndelungat, la locul de muncă, ajută la prevenirea apariţiei fisurilor anale.

XXX

Pentru mai multe informaţii, programări, consultaţii, indicaţii terapeutice şi consiliere, apelaţi numerele de telefon ale Medstar General Hospital, 0241.638.251 sau 0722.574.250, 0241.940.

Taguri articol: boli şi afecţiuni cancer chirurg chirurgie diagnostic durere hemoroizi fisura medstar

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii