Sfatul medicului
7163 accesări 10 Octombrie 2016 1 comentariu

Ce greşeli fac mamele când copilul are febră

Deşi majoritatea mămicilor se alarmează atunci când copilului îi creşte temperatura, medicii spun că febra este un lucru bun, un indicativ că organismul luptă împotriva unei probleme de sănătate. De obicei, când se confruntă copilul cu un episod de febră, majoritatea mamelor preferă să îl trateze la domiciliu şi puţine sunt cele care apelează la medicul pediatru încă de la debutul febrei.

Cele mai folosite metode în comba-terea febrei la copil sunt antitermicele, împachetările, compresele cu alcool medicinal şi oţet şi, pentru că la noi în ţară antibioticele sunt eliberate fără reţetă, unele mame preferă să îi administreze copilului un antibiotic cu spectru larg, pentru a „rezolva” problema mai repede.

„Metoda compreselor cu alcool medicinal şi oţet nu este tocmai recomandată. Dacă acestea nu sunt diluate cu apă suficient, alcoolul poate fi absorbit de către copil, la nivelul pielii, mai ales dacă cel mic are o vârstă fragedă, sub un an. De asemenea, frecţia cu spirt sau cu oţet poate provoca arsuri, poate irita pielea sensibilă a copiilor. Cel mai bine ar fi ca aceste metode să fie folosite la copiii care au vârsta peste 5 ani. Când copilul are febră mare, singura acţiune pe care trebuie să o facă părintele este să îi administreze un antitermic, doza recomandată vârstei, şi să meargă la medicul de familie sau pediatru, cât mai repede, pentru a depista care este problema cu care se confruntă cel mic. Este contraindicat să i se dea copilului antibiotice fără prescripţie medicală, deoarece trebuie efectuate analize pentru a depista cauza bolii, virală sau bacteriană. Dacă este virală, antibioticele nu au loc în această ecuaţie. Părinţii nu trebuie să apeleze la acest tratament cu atâta uşurinţă, ca şi cum ar da copiilor bomboane. Este periculos! Antibioticele pot destabiliza organismul copilului, mai ales dacă este foarte mic”, explică dr. Victorie Sava, medic pediatru.

De asemenea, specialiştii afirmă că, în cazul episoadelor de febră, copilul nu trebuie forţat să se alimenteze şi nici nu trebuie îmbrăcat foarte gros. Dacă febra este însoţită de vomă sau diaree, chiar şi o singură dată, este obligatorie prezenţa la medic. Totodată, dacă febra survine la copiii foarte mici, 0-3 luni, este necesară prezenţa la medic.

Taguri articol: sfatul medicului alcool alimente analize antibiotice boli copii medic probleme tratament temperatura familie febra diaree arsuri

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

2 martie 2017 Ion
Oferta excelenta in anul 2017

Oferta excelenta in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: afacere.profi.deacasa@gmail.com

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.