26 Octombrie 2015
2352 accesări
0 comentarii

Constipaţia nu este o boală, ci o stare patologică care poate să apară ca semn clinic în diferite afecţiuni(boala ulceroasă, hipertiroidia, hemoroizi, apendicita cronică, boli neurologice, tulburări psihice, tumori digestive etc.) sau poate fi consecinţa schimbării stilului de viaţă(sedentarism) şi adoptării unor regimuri alimentare mai puţin sănătoase(dietă săracă în fibre şi bogată în proteine animale).
În funcţie de modul de apariţie şi de durată, se deosebesc două forme de constipaţie: acută şi cronică. Constipaţia cronică care nu răspunde la diferitele tipuri de tratament, trebuie să îndrume pacientul către un medic specialist deoarece poate fi semnul unei afecţiuni grave.
Cele mai frecvente cazuri de constipaţie sunt datorate insuficientei cantităţi de fibre şi lichide din dietă şi lipsei de mişcare. Profilactic se pune accent pe menţinerea reflexului de defecare la ore fixe. Aceasta se poate realiza prin administrarea unui pahar cu apa călduţă în care s-a dizolvat două linguriţe de miere naturală(preferabil miere de mană de foioase), seara înainte de culcare şi dimineaţa înainte de micul dejun.
Tratamentul naturist trebuie să urmărească înlesnirea defecaţiei prin următoarele mecanisme: creşterea peristaltismului intestinal şi mărirea volumului fecal.
Principalele recomandări pentru prevenirea sau tratarea constipaţiei sunt: consumul zilnic de alimente cu fibre, cel puţin 8 pahare de 250 ml de apă zilnic, o dietă săracă în grăsimi şi proteine animale, evitarea consumului de produse lactate, mişcare cel puţin 30 minute/zi, evitarea folosirii regulate a laxativelor, evitarea stresului.

Taguri articol: boli şi afecţiuni hemoroizi ulcer constipatie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase