07 Iulie 2017
31777 accesări
0 comentarii

Majoritatea părinţilor le permit copiilor să stea la plajă fără slip sau costum de baie, nevăzând nici un pericol în această acţiune. Medicii specialişti spun că acest obicei se poate întoarce împotriva copiilor, deoarece nu este deloc igienic, iar în unele situaţii este chiar periculos ca cel mic să stea cu organele genitale direct pe nisip.

Unul dintre cele mai mari pericole, care apare atunci când copiii stau complet dezbrăcaţi la pajă, este reprezentat de posibilele traumatisme, determinate de scoicile tăioase, sau de anumite obiecte aruncate în nisip de către turişti, precum mucuri de ţigară stinse de curând, cioburi, aşchii şi diferite gunoaie. De asemenea, pătrunderea nisipului pe căile urogenitale duce la infectarea acestora. Aşadar, când copii stau la plajă fără slip, ei pot dezvolta infecţii genitale, se pot răni şi, atenţie, pot contacta ouă de viermi paraziţi.

„Igienic este ca cei mici să poarte slip de fiecare dată când merg la plajă, iar dacă acesta se udă, el poate fi schimbat cu unul de rezervă, din rucsacul mamei, în cazul în care îl deranjează pe copil. Slipul îl protejează de agenţii externi şi îl fereşte de boli. De asemenea, fereşte organele genitale de acţiunea directă a ultravioletelor, mai ales pe băieţei, la care există fenomenul de supraîncălzire a scrotului, atunci când este expus direct la soare şi pentru prea mult timp”, explică dr. Victoria Sava, medic pediatru.

Infecţii urogenitale şi efecte pe termen lung

Aşadar, specialiştii spun că este contraindicat ca cei mici să stea dezbrăcaţi, la plajă, deoarece există pericolul de a pătrunde corpuri străine în căile urinare, precum nisip, pietricele, mizerie din apă sau de pe plajă.

De asemenea, chiar dacă stăpânilor de animale le este interzis să le aducă pe acestea pe plajă sau să le dea voie să intre în apă, regulile sunt adesea încălcate. Prin urmare, animalele îşi fac nevoile în nisipul de pe plajă, iar copiii pot contacta boli şi ouă de viermi, din această cauză.

Fetiţele pot face vulvovaginite, cistite şi alte infecţii ale tractului urinar sau ale organelor genitale, iar băieţii pot suferi dereglări ale spermatogenezei, ce poate afecta viaţa de adult şi concepţia, din cauza supraîncălzirii testiculelor.

Radiaţiile ultraviolete au un impact mult mai mare asupra copiilor decât asupra adulţilor, de aceea, chiar dacă efectele nu sunt imediate, acestea ar putea să apară când copilul ajunge la maturitate. Pe lângă slip, deoarece copiii nu stau mai niciodată sub umbrelă, ci aleargă de ici acolo, este indicat ca aceştia să poarte şi un tricou subţire, dacă soarele este prea puternic, pentru a fi feriţi de acţiunea ultravioletelor, ce poate duce la apariţia cancerului de piele.

„Feriţi copiii de persoanele cu comportament deviant”

Totodată, motivele pentru care copiii nu trebuie lăsaţi dezbrăcaţi pe plajă sunt şi de natură psihologică. Faptul că aceştia sunt lăsaţi fără slip, le poate dezvolta sexualitatea prea devreme sau se pot îndrepta spre exhibiţionism, spun unii psihologi. De asemenea, în preajma copiilor, pe plajă, se pot nimeri persoane cu anumite dereglări psihologice, de aceea părinţii trebuie să fie extrem de precauţi în această privinţă, iar convingerea copilului să poarte slip este un bun început.

„Purtarea slipului îl ajută pe copil să se maturizeze şi să îşi controleze nevoile fiziologice, să devină conştient de sentimentul de ruşine, fără a se exagera cu acesta, însă. De asemenea, copiii trebuie feriţi de ochii persoanelor cu comportament deviant, care, din păcate, există în jurul nostru, fără a-i putea recunoaşte după anumite caracteristici. De aceea, cel mai bine este ca toţi copiii să poarte slip, atunci când merg la plajă”, subliniază medicul specialist.

Taguri articol: pediatrie sfatul medicului boli cancer copii piele copil infecţii victoria sava dereglări genitale ultraviolete plajă

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii