12 Iunie 2017
2358 accesări
0 comentarii

Guşa tiroidiană este o afecţiune care se caracterizează prin creşterea în volum a glandei tiroide. Dincolo de partea inestetică, această guşă poate fi primul semn al unei boli grave, ce necesită tratament permanent.

Simptomele pe care le manifestă tiroida bolnavă sunt foarte variate, de la oboseală, palpitaţii, senzaţia de nod în gât, scăderea în greutate, la depresie, căderea părului, constipaţie, anemie, creşterea în greutate.

Conform informaţiilor furnizate de dr. Manuela Garciu, medic specialist chirurgie generală cu pregătire în chirurgia tiroidei, la Medstar General Hospital, investigarea tiroidei începe cu efectuarea unei ecografii cervicale, care este cea mai bună metodă imagistică pentru detectarea şi caracterizarea nodulilor tiroidieni. Abia după aceea se trece la efectuarea analizelor de laborator (TSH, FT3, ATPO etc.), pentru stabilirea statusului funcţional.

„Guşa nodulară este o afecţiune prevalentă, dar 95% dintre nodulii tiroidieni descoperiţi clinic sau ecografic sunt benigni. Din punct de vedere etiologic, nodulul benign poate fi un focar de tiroidită cronică, nodul dominant într-o guşă polinodulară, adenom folicular, chistiar; nodulul malign poate fi carcinom papilar, folicular, slab diferenţiat, anaplastic sau carcinommedular tiroidian. Selectarea nodulilor cu risc de malignitate începe chiar din timpul anamnezei şi examenului clinic, suspiciunea fiind crescută în cazul nodulilor cu creştere continuă, progresivă, însoţită de disfagie, disfonie, disconfort”, a declarat specialistul.

Tocmai de aceea, dintre investigaţiile paraclinice, ecografia este cea mai bună metodă imagistică pentru detecţia şi caracterizarea nodulilor tiroidieni, iar puncţia aspirativă cu ac fin este standardul pentru diagnosticul diferenţial preoperator al unei leziuni. De asemenea, dozarea calcitoninei are valoare similară puncţiei aspirative pentru diagnosticul carcinomului medular tiroidian.

XXX

Operaţiile de extirpare a tiroidei se efectuează cu succes la Medstar General Hospital,unde dr. Manuela Garciu urmăreşte pacienţii în cadrul unui program de depistare a cancerului tiroidian în judeţul nostru.

Pentru mai multe informaţii şi programări, puteţi apela numerele de telefon 0241.638.251, 0722.574.250sau 0241.940.

Taguri articol: boli şi afecţiuni gusa medstar dr. manuela garciu anemie boli tiroida tiroidiană

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU