Surs foto: Freepik,.com

Surs foto: Freepik,.com
02 Martie 2020
2441 accesări
0 comentarii

Febra musculară este un fenomen temut şi îndrăgit în egală măsură de cei care frecventează sălile de fitness. Chiar dacă originile febrei musculare sunt relativ învăluite în ceață, chiar şi în secolul nostru, câteva ipoteze au ieșit la iveală.

Febra musculară este resimțită sub forma unei dureri puternice şi un tonus ridicat la nivelul unui mușchi pe care tocmai l-ai antrenat. Fie că este provocată de un antrenament intens, practicarea unui sport nou sau pur şi simplu efortul din timpul zilei, febra musculară apare de obicei cu o mică întârziere şi îşi atinge apogeul maxim în intervalul 24-72 de ore după efort, conform csid.ro.

În urma unui efort fizic intens, se produc unele microleziuni la nivelul fibrelor musculare, dar nu trebuie să vă faceţi griji, deoarece, în urma aceluiași proces, musculatura îşi mărește volumul (hipertrofie) şi devine mai puternică. Este practic un sistem de adaptare a corpului pentru eforturile intense care vor urma. Acesta este un lucru foarte bine cunoscut de cei care practică sporturi precum culturismul sau power-lifting-ul.

Contrar așteptărilor, febra musculară variază în intensitate şi depinde foarte mult de tipul de contracție musculară pe care l-ai întreprins. De asemenea, executarea unui exerciţiu nou, cu care corpul nu este obişnuit, duce la o febră musculară puternică, chiar dacă subiectul în cauză este obişnuit cu antrenamentele fizice. Poate fi un mecanism de apărare, un fel de semnal de alarmă al organismului, care îţi spune că ai forţat puţin nota.

Cum poţi să combaţi febra musculară? Studiile au confirmat că, atunci când exersezi din nou acelaşi muşchi, există șanse mari ca febra musculară să dispară. Poate fi din cauza unui analgezic natural eliberat de corp atunci când este supus stresului (adrenalina) sau din cauza faptului că muşchiul respectiv este încălzit.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii