03 Martie 2016
2366 accesări
0 comentarii

Conjunctivita este o afecţiune infla-matoare, natura cauzei fiind diferită: bacteriană, virală, alergică, factorii iritanţi, iar la nou-născuţi poate fi cauzată de un canal lacrimal deschis. Conjunctivita repre-zintă inflamaţia membranei conjunctive care căptuşeşte globul ocular şi pleoapele. Membrana conjunctivă este subţire, transparentă, cu rolul de a proteja şi de a păstra umiditatea ochiului. Conjuncti-vitele sunt cauzate de infecţii cu virusuri, infecţii cu bacterii, alergeni, dar şi de factori iritanţi precum clorul folosit pentru tratarea apei din bazine, fumul de ţigară sau noxe industriale.
Printre simptomele pe care le prezintă conjunctivita se numără senzaţia de corp străin, de arsură sau prurit, de nisip în ochi, lăcrimare, ochi înroşiţi, congestie, secreţie alb-gălbuie, care apare în special în sacul conjunctiv şi uneori determină lipirea genelor. Conjunctivita se poate contacta din piscinele şi ştrandurile neigienizate corespunzător, colectivităţile de copii, folosirea în comun a lentilelor de contact, a prosoapelor, a produselor cosmetice pentru machiaj, ori prin expunerea la poluanţi atmosferici (fum, praf, gaze industriale).
„Conjunctivita este o boală contagioasă, care se transmite foarte uşor de la o persoană la alta prin contact direct. Dacă aceasta nu este tratată la timp, poate afecta tot globul ocular, iar în cazuri mai grave se poate ajunge la celulită orbitală, o afecţiune foarte gravă. Când boala este contactată, bolnavii trebuie să rămână izolaţi în prima săptămână şi să nu intre în contact cu alte persoane cel puţin 12 zile. La copii trebuie o atenţie mai mare, pentru că aceştia stau în colectivităţi, pun mâinile pe orice şi de regulă acceptă tratamentul mai greu decât un adult”, susţine medicul oftalmolog dr. Eliza Avram.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU