diareecopil-1340547142

diareecopil-1340547142
25 Iunie 2012
1221 accesări
0 comentarii

Sezonul cald este cel mai propice anotimp pentru apariţia infecţiilor intestinale, precum boala diareică acută. De obicei, această afecţiune se declanşează deoarece nu se respectă regulile minime de igienă şi se consumă fructe sau legume nespălate corespunzător. Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa ne atenţionează că infecţiile intestinale reprezintă una dintre marile probleme de sănătate din toată lumea, în special în timpul sezonului cald. Conform informaţiilor transmise de cei de la DSPJ, agenţii infecţioşi s-au răspândit pe plan mondial în urma circulaţiei intense a turiştilor în diferite zone ale globului. Cum se declanşează boala diareică acută Temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea a diferiţi viruşi şi bacterii care duc la această afecţiune neplăcută. „Boala diareică acută este dată de o mare diversitate de germeni, precum bacterii, viruşi, protozoare sau fungi. Indiferent cărei clase aparţin şi ce denumire poartă, germenii infecţioşi cauzează diareea acută infecţioasă”, ne-a informat dr. Loti Popescu, de la Biroul pentru Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ Constanţa. Medicul susţine că infecţiile tractului digestiv acţionează diferit asupra fiecărui organism, în funcţie de cât de puternice sunt bacteriile, dar şi de vârsta şi starea generală de sănătate a persoanei afectate. Potrivit dr. Popescu, principalele semne ale acestei infecţii intestinale sunt scaunele apoase frecvente, vărsăturile, febra şi deshidratarea în grade variate. Mâinile trebuie spălate cât mai des Dr. Loti Popescu afirmă că singura modalitate de protecţie împotriva bolilor diareice acute este profilaxia, ceea ce implică un întreg ansamblu de măsuri de prevenire şi de supraveghere a infecţiilor intestinale. Cel mai important ar fi să se respecte principalele reguli de igienă personală şi colectivă. „Mâinile trebuie spălate ori de câte ori este cazul, adică înainte şi după masă, după folosirea toaletei sau la venirea acasă. De asemenea, părinţii trebuie să-şi supravegheze copiii şi să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală şi colectivă pentru a limita infecţia”, precizează medicul. Totodată, pericolul declanşării bolii diareice apare şi atunci când se consumă fructe sau legume nespălate, când se bea apă din locuri nesigure sau când se înghite apă din mare, bazine de înot sau lacuri. „Este indicat ca fructele şi legumele să fie spălate sub un jet puternic de apă, iar apa să fie consumată doar din surse autorizate”, a adăugat dr. Popescu. Atenţie la alimentele cu risc crescut de contaminare Pentru a evita îmbolnăvirile de sezon medicii ne sfătuiesc să verificăm termenul de garanţie al tuturor alimentelor pe care le cumpărăm şi să le menţinem la rece. „În această perioadă ar trebui evitat consumul de conserve, de băuturi neîmbuteliate şi de produse alimentare care se alterează repede. Este vorba de frişcă, creme, maioneză sau îngheţată dezgheţată”, spune reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa. Medicul a ţinut să precizeze că este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie iniţiativă, fără o prescripţie medicală şi a subliniat importanţa prezentării la medic pentru consultaţii şi tratamentul adecvat. Dr. Popescu a mai spus că personalul care lucrează în sectorul alimentar, cei care lucrează cu instalaţiile centrale de apă dar şi persoanele care îngrijesc copii mici ar trebui să îşi efectueze examene bacteriologice periodice pentru a evita orice risc de infectare la locul de muncă. Ce trebuie să mănânci dacă suferi de diaree acută În cazul în care te-ai îmbolnăvit, pe lângă tratamentul medicamentos pe care ţi-l va recomanda medicul, este indicat să ai grijă la alimentaţie deoarece mâncarea nepotrivită poate prelungi sau chiar înrăutăţi afecţiunea. Există însă alimente pe care le poţi mânca fără grijă şi care te pot ajuta să îţi reglezi digestia. De exemplu, orezul este cel mai utilizat tratament natural împotriva infecţiilor intestinale. Este recomandată şi pâinea prăjită, crocantă, deoarece coagulează eficient substanţele prezente în intestine şi ameliorează simptomele bolii. De asemenea, bananele reduc durerile abdominale, brânza proaspătă şi consistentă contribuie la stoparea diareei acute, iar pastele făinoase din cereale integrale au şi ele rolul de a îndepărta scaunele moi. Totodată, diareea deshidratează foarte puternic organismul, aşa că ar fi indicat consumul de multe lichide, în special de apă plată.

Taguri articol: familie boli şi afecţiuni ehydh diaree copii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alexandra MALACHI