Boli şi afecţiuni
3458 accesări 27 Iunie 2017 0 comentarii

De ce apare inflamaţia pleoapelor şi care este cel mai eficient tratament al blefaritei

Inflamaţia pleoapelor, în special ale marginilor libere palpebrale, superioare şi inferioare, se numeşte blefarită în termeni medicali.

Cauza apariţiei acestei afecţiuni oftalmologice este variată, însă cei mai frecvenţi germeni întâlniţi sunt Pitirosporum şi Staphilococus aureus. Alţi germeni întâlniţi în blefarite sunt Streptococus B, Diplobacilul Morax - Axenfeld, Escherichia Coli, Haemophilus influenzae, Candida albicans.

Factorii favorizanţi sunt generali (tulburări digestive cronice, tulburări endocrine, terenul artritic, terenul diatezic) sau locali (praful, fumul, umiditatea, radiaţiile, frigul, diverse coliruri - picături oftalmologice, cosmetice). Viciile de refracţie necorectate determină o stare de congestie cronică, ce poate întreţine o blefarită cronică. Blefaritele cronice favorizează apariţia orjeletelor recidivante şi a şalazioanelor. Complicaţiile produse de blefarite sunt: conjunctivita cronică şi foliculară, keratita punctată şi foliculară.

Din punct de vedere clinic, blefarita este: eritematoasă, scuamoasă şi ulcerativă. Specialiştii clasifică blefarita după nivelul de afectare a marginii libere palpebrale: anterioară, posterioară, mixtă.

Tratamentul blefaritelor

Măsurile de igienă a pleoapelor se asociază aplicării unor unguente cu antibiotice, administrării de steroizi topici, de lacrimi artificiale, iar în unele situaţii, chiar administrării pe cale orală de antibiotice.

„Pentru etiologia şi eficienţa tratamentului la formele cronice de blefarite întâlnite în clinică, consider relevant un studiu realizat în perioada iunie 2006 - iunie 2007, pe un număr de 50 de pacienţi ce prezentau simptome şi semne de blefarită. Aceştia aveau vârstele între 8 şi 50 de ani. Dintre aceştia, 16 prezentau blefarite cronice, dintre care trei cazuri au fost asociate cu conjuctivite, trei cazuri asociate cu keratite superficiale şi un caz de blefarită cronică asociată cu epiforă şi ectropion”, precizează dr. Sena Florea Bectas, medic primar oftalmologie, MEDSTAR General Hospital.

Potrivit acesteia, studiul a urmărit eficienţa tratamentului la cei 16 pacienţi, opt dintre ei primind medicaţie conform antibiogramei (lotul I), iar la ceilalţi opt s-au folosit coliruri şi unguente antibiotice cu spectru larg (lotul II).

Examenul secreţiei conjunctivale s-a efectuat la opt pacienţi, patru dintre aceştia au primit tratament cu unguente şi coliruri conform antibiogramei, iar la patru dintre pacienţi s-a administrat şi medicaţie pe cale orală, doxiciclină. Ca germeni patogeni mai frecvenţi au fost evidenţiaţi: Stafilococul auriu, Streptococul şi Escherichia coli.

Ceilalţi opt pacienţi au fost trataţi cu unguente şi coliruri antibiotice cu spectru larg de acţiune, cărora li s-a asociat şi tratament pe cale orală cu doxiciclină, la patru dintre ei, cu eritromicină, la două dintre cazuri, şi cu tetraciclină, la alte două cazuri. La pacienţii cu vârsta între 8 şi15 ani s-a administrat eritromicină şi doxicilină, iar celor cu vârste peste 15 ani tetraciclină şi doxiciclină. Pacienţii au fost urmăriţi, săptămânal, timp de două luni.

„Rezultate studiului au fost următoarele: pacienţii din primul lot, care au fost trataţi numai cu unguente şi coliruri antibiotice, au avut o evoluţie trenantă faţă de cei care au fost trataţi şi cu doxiciclină pe cale bucală. Pacienţii din lotul II au avut o evoluţie favorabilă, la o lună de zile deja nu mai prezentau semnele şi simptomele de blefarită, dar profilactic tratamentul cu antibioticul administrat pe cale bucală a continuat timp de o lună, administrându-se o doză de întreţinere. Pacienţii nu au prezentat reacţii adverse la antibiotice”, adaugă medicul specialist.

Concluzii arată că germenii întâlniţi cu o incidenţă mai mare în blefaritele cronice sunt: Stafilococul auriu, Streptococul, Escherichia Coli.

Administrarea unor coliruri si unguente cu spectru larg, asociată cu administrarea pe cale bucală de doxiciclină, eritromicină sau tetraciclină, a condus la vindecarea cazurilor trenante de blefarite cronice. Terapia a durat două luni.

XXX

Pentru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numerele de telefon ale MEDSTAR, 0241.638.251, 0341.174.600, 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.