07 Iunie 2017
1624 accesări
0 comentarii

În zilele noastre, ateroscleroza este una dintre principalele cauze de mortalitate şi morbiditate şi constă, în mod special, în reducerea lumenului vascular prin depuneri de lipide în pereţii vaselor formând plăcile de aterom.

Acestea, la rândul lor, micşorează aportul de sânge la ţesuturi, generând ulterior suferinţe de tip ischemic.

„Ateroscleroza este o boală sistemică, arterială, ce afectează arterele în general. Aceasta este o componentă imunologică, inflamatorie, cu manifestări sistemice şi din ce în ce mai des întâlnită din cauza factorilor de risc cardiovasculari: sedentarism, obezitate, fumat, dislipidemie, hipertensiune etc”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Răzvan George Maxim, medic specialist cardiolog. Ca urmare, boala afectează întreg arborele atrial, dar în stadii diferite.

Spre exemplu, a explicat specialistul, prima manifestare poate fi coronariană, poate fi un infarct sau o angină instabilă, dar şi un accident vascular. Totuşi, cu ajutorul unei medicaţii potrivite, dar şi prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, poate fi întârziată evoluţia bolii. Din păcate, a mai spus medicul, vârsta de apariţie a manifestărilor clinice induse de ateroscleroză a scăzut considerabil în ultimii ani.

Tocmai de aceea, pacienţii care au fost diagnosticaţi cu o asemenea boală sunt sfătuiţi să renunţe neapărat la fumat, în acest fel scăzând semnificativ riscul accidentelor vasculare. În acelaşi timp, poate creşte durata de viaţă şi nu în ultimul rând, calitatea vieţii.

Totodată, oamenilor li se recomandă menţinerea tensiunii arteriale sub 135/90 mm Hg, deoarece valorile tensionale mari cresc stresul parietal vascular, accelerând astfel evoluţia leziunilor de ateroscleroză şi determinând accidentele vasculare. Nu în ultimul rând, trebuie redus aportul alimentar de sare şi abordat un tratament specific antihipertensiv, dacă este cazul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU