28 Noiembrie 2015
2287 accesări
1 comentariu

Aproape fiecare săptămână din Postul Crăciunului are câte trei-patru dezlegări la peşte, prilej cu care cei care ţin post se pot bucura de beneficiile unice ale consumului cărnii delicate ale acestui animal marin.

Peştele este recomandat tuturor, în orice perioadă a anului, deoarece este o sursă sănătoasă de proteine şi acizi graşi omega-3. Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână.

Totuşi, ţinând cont de poluarea excesivă a mediului înconjurător şi a conţinutului ridicat de mercur din anumiţi peşti, nu este tocmai uşor să facem o alegere corectă atunci când cumpărăm peşte.

Peşte sălbatic versus peşte de crescătorie

„Peştele sălbatic este net superior celui de crescătorie”, declară academician dr. Ovidiu Bojor. Este adevărat, însă nu putem ignora faptul că oceanele şi mările sunt poluate cu mercur şi alte toxine provenite de la marile fabrici. Aceste toxine sunt ingerate de organismele mici din apă, care sunt consumate, la rândul lor, de peştii mari.

Specialiştii au arătat că mercurul se acumulează pe măsură ce ajunge în organismul vieţuitoarelor din vârful lanţului trofic, ceea ce face ca peştii mari să fie cei mai periculoşi pentru sănătatea noastră. De aceea, este recomandat să consumăm peşti mai mici care se află la baza lanţului trofic: sardine, hering, şprot, anşoa etc. Potrivit specialiştilor, aceşti peşti au şi cea mai mare concentraţie de acizi graşi omega-3.

De asemenea, există veşti bune pentru cei care iubesc crapul, somnul, şalăul, ştiuca, păstrăvul şi alţi peşti de apă dulce. Academicianul dr. Ovidiu Bojor ne asigură că „peştele de apă dulce este un indicator de poluare”, subliniind că acesta evită să înoate în ape poluate. Aşadar, mici sau mari, peştii de apă dulce sunt siguri pentru consum.

Peştele de crescătorie nu este o alegere bună din mai multe motive. În primul rând, aşa cum probabil aţi observat inclusiv în bazinele de la supermarketuri, peştii de crescătorie nu beneficiază de suficient spaţiu pentru a înota, ceea ce creează peştilor mai multe probleme de sănătate. De asemenea, cercetările au arătat că în astfel de crescătorii, peştii sunt hrăniţi cu hormoni, antibiotice, porumb modificat genetic şi alte produse care nu se regăsesc în alimentaţia lor naturală.

Peştele sălbatic autohton, cea mai sigură alegere

Dacă doriţi să vă bucuraţi de beneficiile acizilor omega-3, optaţi pentru peştii mici oceanici. Dacă vă plac peştii mari, cei autohtoni sunt cea mai bună soluţie. Bucătăria românească abundă în reţete tradiţionale de peşte şi, din fericire, pieţele au o ofertă destul de largă pentru orice buzunar. Peştele sălbatic de apă dulce rămâne cea mai sigură alegere pentru cei care vor să se bucure de o saramură sau un borş de peşte.

Alexandra ZAMFIR

Taguri articol: reţete culinare bio

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

30 noiembrie 2015
Adelina
CURAJ,,,

Acum,incearca...Daca vrei ceva in plus pe langa salariu,obtine acum,usor,de acasa.Daca nu incepi acum,nu poti obtine.Este o activitate usoara si poti alege ,part-time sau full-time.Oferta este pentru toata tara si nu se cere o specialitate anume,se poate invata.Pentru detalii ne gasesti la adresa de email:[email protected]