Boli şi afecţiuni
3756 accesări 23 Februarie 2016 0 comentarii

DIAREEA LA BEBELUŞI - cauze, simptome şi tratament. Când trebuie mers la medic

Scaunele bebeluşilor sau al copiilor mici sunt diferite atât ca textură, culoare şi miros, în funcţie de ceea ce mănâncă cel mic: lapte matern, lapte praf, alimente solide, sucuri etc. De regulă, scaunul celui mic este moale şi cu frecvenţă mare, mai ales în primele săptămâni de viaţă, aşa că nu trebuie să vă alarmaţi imediat. Nou născutul de două săptămâni poate avea şi până la zece scaune pe zi, aşa că singurul lucru care ar trebui să vă preocupe ar fi dacă aveţi suficienţi pamperşi.

Atunci când are diaree, scaunul devine mult mai apos, cu mucozităţi şi este însoţit de mişcări şi zgomote intestinale. Episoadele sunt foarte dese, câteva pe oră, iar cel mic poate suferi din cauza durerilor de burtică. De asemenea, dacă sesizaţi schimbări în comportamentul sau starea generală a bebeluşului: lipsa poftei de mâncare, febra, curgerea nasului, agitaţia, toate acestea pot avea legătură cu diareea. Important este însă să monitorizaţi frecvenţa scaunelor şi consistenţa acestora. Dacă ele devin mai multe decât numărul meselor bebeluşului în acea zi, dacă ele sunt tot mai apoase de la un scaun la altul, atunci, foarte probabil, copilul are diaree.

Cauzele diareii la copii

Diareea la copil poate avea mai multe cauze: schimbarea alimentaţiei bebeluşului (în special din cauza consumului de sucuri de fructe), schimbarea alimentaţiei mamei în cazul în care aceasta îl alăptează, o infecţie, anumite boli intestinale, administrarea unui antibiotic sau chiar erupţiile dentare. Principala preocupare a părinţilor trebuie să fie însă hidratarea micuţului deoarece prin aceste scaune apoase şi dese pierde foarte mult lichid. Diareea modifică echilibrul normal al apei şi sărurilor (electroliţi), cauzând deshidratarea, care la bebeluşi se poate instala foarte repede (una, două zile de la primul episod de diaree).De aceea, tratamentul diareii trebuie să aibă, în primă fază, în centrul său, combaterea deshidratării (deshidratarea poate duce la complicaţii mult mai grave).

Semne ale deshidratării bebeluşilor:

 • urinează mai puţin şi foarte rar sau deloc
 • iritabilitate
 • gura uscată
 • plânge fără lacrimi
 • somnolenţă neobişnuită şi letargie
 • pielea nu mai este elastică, nu se întinde

Dacă sesizaţi aceste semne la bebeluşul dvs., mergeţi de urgenţă cu el la medicul specialist. De asemenea, tot la doctor trebuie să apelaţi dacă, pe lângă diaree, cel mic prezintă şi următoarele simptome:

 • febră peste 38 grade
 • durere abdominală
 • vărsături
 • sânge sau puroi în scaun
 • scaunul are culoarea neagră, alb sau roşu
 • letargie

Tratamentul diareii

Tratamentul diareii poate fi indicat doar de un medic. În funcţie de rezultatul coproculturii, acesta poate prescrie un antibiotic în funcţie de infecţia bacteriană sau tratament anti-parazitar pentru o infecţie parazitară.

Până atunci însă, atât părinţii cât şi personalul medical trebuie să pună accentul pe hidratarea şi dieta micuţului. Dacă bebeluşul este foarte deshidratat, i se vor face perfuzii intravenoase cu glucoză şi vitamine (doar în cadrul unui spital)

În general, însă, se recomandă hidratarea orală, cu diferite săruri şi electroliţi. De asemenea, din alimentaţia copilului va fi scoasă lactoza, excepţie făcând bebeluşii alăptaţi la sân, care vor primi în continuare laptele matern. Pentru cei care sunt hrăniţi cu lapte praf, se va opta pentru formule speciale fără lactoză.

Dacă alimentaţia este una solidă, se recomandă alimentele care conţin amidon: banane, mere, cereale de orez, până când diareea se opreşte. Mamele care alăptează trebuie să-şi adapteze propria dietă şi să elimine alimentele care ar putea declanșa diareea bebeluşului.

Bebelusii cu diaree, care sunt trecuţi pe alimente solide trebuie să evite consumul de alimente grase, alimentele care sunt bogate în fibre, produse lactate, cum ar fi lapte şi brânză, dulciuri, cum ar fi prăjituri, fursecuri sau sucuri acidulate.

Diareea care este cauzată de o infecție virală sau bacteriană este foarte contagioasă. De aceea, părinţii trebuie să se spală pe mâini cu apă caldă și săpun de fiecare dată când schimbă scutecul copilului pentru a preveni răspândirea infecţiei.

În fiecare an, peste 1 miliard de copii au diaree. În 990 de milioane de cazuri. diareea se rezolva de la sine în câteva zile sau săptămâni. Din păcate însă mai mult de 3 milioane de copii mor anual din cauza diareii dintre care 400-500 de mii in Statele Unite!

Taguri articol: diaree copii diaree boli şi afecţiuni bebe e bolnav pediatrie bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.