Boli şi afecţiuni
1376 accesări 13 Ianuarie 2017 0 comentarii

E nevoie urgentă de sânge, iar numărul donatorilor a scăzut dramatic!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa (CRTS) roagă potenţialii donatori din oraşul şi judeţul Constanţa, indiferent de grupa sanguină, să se prezinte la sediul din strada Nicolae Iorga nr. 85, pentru a dona, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 7.30 la ora 13.30.

„Avem nevoie, în special, de grupe cu Rh negativ (O negativ, A negativ, B negativ, AB negativ). În această perioadă, a crescut numărul urgenţelor transfuzionale, iar numărul celor care donează sânge a scăzut, din cauza dificultăţilor de deplasare. Pacienţi cu boli grave, copii şi adulţi, au nevoie de tratament transfuzional. Fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament. Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, a declarat dr. Memet Geandan, director CRTS.

Persoanele cu vârsta peste 50 ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă şi neurologice.

v v v

Cu trei zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice. În ziua donării, se recomandă un mic dejun uşor şi consumul a minim 500 ml lichide. Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă, pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi; scutire de la frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun, între localitatea de domiciliu/reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge; reducere 50% la transportul în comun, pentru donatorii din oraşul Constanţa, pentru o perioadă de o lună de zile.

Pentru informaţii privind donarea de sânge, sunaţi la 0241.616.035 sau 0341.180.014, în intervalul orar 7.30-16.30.

Taguri articol: boli şi afecţiuni sange donatori

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.